I samband med adventstider, jul och nyår, är december och januari de månader på året då flest bränder drabbar hushållen. Orsaken till det är främst att det finns fler levande ljus och tända braskaminer i våra hem, men även bortglömda kastruller på spisen.
I bostadsrätter och hyresrätter är det lagkrav på att fastighetsägaren säkerställer att det finns brandvarnare. Det är dock upp till varje hyresgäst att kontrollera att den fungerar. De flesta bränder går att förhindra. Om en brand skulle bryta ut, är brandvarnaren en viktig och effektiv livräddare. Men enligt nätverket Aktiv mot brand, saknar 400 000 hushåll i Sverige en fungerande brandvarnare.
Enligt de allmänna rekommendationerna bör man testa sin brandvarnare en gång i månaden, berättar brandingenjör Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.
– Med brandvarnare blir man tidigt uppmärksammad, så att man hinner hantera en eventuell brand. Ofta handlar det bara om lite rökutveckling. Då kan man lokalisera vad det beror på och åtgärda det. Det är när man ligger och sover som brandvarnaren är allra viktigast, annars är det svårt att över huvudet taget upptäcka att det börjat brinna. Om det brinner bör man i första hand försöka släcka själv, säger Lars Brodin.
Vanligaste misstagen
För att undvika brand finns det flera saker man bör tänka på. Värmeljus bör stå för sig i anpassade värmeljushållare. Undvik lav eller annan lättantändlig dekoration i adventsljusstaken eller att placera ljus i närheten av brännbara material, så som gardiner eller ovanpå tv:n. Se till att ljusen står stadigt, både i ljusstaken och på underlaget. Och lämna aldrig ett rum utan att ha släckt de levande ljusen.
– Tidigare har glömda ljus varit den främsta brandorsaken i december, men sen några år tillbaka så är det faktiskt vanligare att branden startar på spisen. På nyår är ju fyrverkerier den vanligaste brandorsaken, med bland annat balkonger som börjar brinna till följd av felskjutna raketer, säger Lars.
Om man inte lyckas släcka elden själv, så ska man ta sig ut och se till att alla andra gör det också. Sedan ringer man 112.
– Det finns en tumregel: rädda, varna, larma, släck. Men det behöver inte alltid vara i just den ordningen.
Risk för övertändning
– Det som är lömskt med bränder är att det inledningsvis ofta går långsamt. När lågor utvecklats, förångas brännbara gaser som samlas uppe i takhöjd. När det slår lågor från föremålet där branden startat, kan det ske en antändning i gaserna. I det läget sprider sig branden extremt fort. Det kallas övertändning.
När behöver man ringa 112?
Om det bara blivit en torrkokning på spisen behöver man inte kontakta polis. Men om det brunnit i konstruktionen eller i en vägg kan det ligga och pyra någonstans, förklarar Lars. Då kan man behöva hjälp med att säkerställa att det verkligen är släckt.
– Den vanligaste brandorsaken i till exempel småhus, är skorstensbrand. Skorstenar är dimensionerade för att klara en hög temperatur, men om det har varit en soteld bör man kontrollera att den inte spridits till vinden och liknande. Speciellt i äldre, murade skorstenar kan det finnas sprickor, säger Lars.
Några brandskyddstips:
1. Testa din brandvarnare en gång i månaden. Se till att både bostad och fritidshus är säkrade.
2. Lämna aldrig ett rum utan att ha släckt levande ljus.
3. Se till att levande ljus inte står nära brännbart material, som till exempel gardiner. Använd ljusstakar av sten, keramik eller metall.
4. Vid brand i en kastrull på spisen, kväv elden med lock eller brandfilt. Häll aldrig vatten på brinnande matolja, eftersom det istället sprider branden och du riskerar svåra brännskador.
5. Se till att skorstenen sotas regelbundet för att undvika så kallad soteld, vilket är när avlagringarna i skorstenen tar eld. Använd gnistskydd.
6. Införskaffa en pulversläckare, gärna minst sex kilo, och en stor brandfilt. Förvara dem lättåtkomligt.
7. Tänd aldrig levande ljus eller tomtebloss i en gran. På ett ögonblick kan hela bostaden vara antänd.
8. Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss. Låt inte tändare eller tändstickor ligga framme.
9. Lämna inte mat på spisen utan uppsikt.
10. Installera en spisvakt.
11. Var varsam med elsladdar. Trasiga sladdar kan utgöra brandrisk. Kontrollera att sladdarna är CE-märkta.
12. Skruva inte på glödlamporna för att släcka elektriska adventssljusstakar eller julgransbelysning. Gnistor kan bildas vid glappkontakt. Släck hellre via huvudströmbrytaren, eller dra ur sladden.
13. Registrera ditt mobilnummer på www.skyddadigmotbrand.se för att få ett kostnadsfritt sms som påminner dig när det är dags att testa din brandvarnare.
14. Sätt upp en påminnelselapp på ytterdörren om att släcka ljus och stänga av spisen innan du lämnar bostaden.