Mannen som förföljde skidstjärnan Frida Karlsson dömdes till villkorlig dom och 40 000 i skadestånd. Ett glädjande besked menar Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren – som pekar på vikten av fällande domar när offentliga personer förföljs.
– Det är lyckosamt ur många synvinklar.
Under ett år och fyra månaders tid har den 64-årige mannen bland annat ringt Karlsson 207 gånger och även sökt upp henne vid tre tillfällen.
Att det blev en fällande dom i tingsrätten ser Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu ordförande för Brottsofferjouren, som positivt.
– Dels får man besked om vem det faktiskt var. Sedan kan man förvänta sig att det kan lösa upp förföljelsemanin som gärningspersonen har, så att den kommer till insikt med att det är dags att lägga av med det den håller på med, säger han.
"Väldigt olustigt"
Frida Karlssons fall är inte unikt. Gymnasten Simone Biles, basketspelaren Caitlin Clark samt tennisspelarna Emma Raducanu och Coco Gauff är andra damidrottsstjärnor som vittnat om att ha blivit förföljda av stalkare.
– Om uppmärksamheten har kommit för att den vederbörande är känd så är det väldigt olustigt ur många synvinklar. För då finns det ofta inget alls som tyder på att man har träffats eller haft en kontakt som har gjort att man har fått en beundrare den vägen, säger Sven-Erik Alhem.
Utsatt position
Att de kvinnliga idrottsstjärnorna och deras historier tas på allvar ser Alhem som viktigt. Han köper inte alls argumentet att man som kändis ska "finna sig i det".
– Självfallet har varje människa full rätt till sin integritet, och det gäller precis vem som helst. Sedan kan det bli olika fenomen av det när det är frågan om någon som är en känd person. Det blir ofta omskrivet och uppmärksammat. Det kan också trigga andra personer att göra något. Så det är en mer utsatt position när man är ett känt ansikte.