Riksrevisionen förbereder en granskning av hur urvalet av elever sköttes i den svenska delen av kunskapsmätningen Pisa 2018.
– Vi kommer att granska om regeringen och Skolverket säkerställt att Pisa-undersökningen genomförts på ett tillförlitligt sätt vad gäller urval och bortfall av elever, säger Sofia Sandgren, projektledare för granskningen, till Expressen.
Bakgrunden är i korthet att Sverige hade en hög andel elever exkluderade från att göra Pisamätningen 2018. Andelen var elva procent, när gränsen egentligen går vid fem procent. Det svenska resultatet blev bättre än i den föregående mätningen och frågan som ställts är om resultatet var rättvisande.
Skolverket förklarade den höga andelen exkluderade med att Sverige tagit emot många flyktingungdomar som inte hunnit lära sig svenska, och påpekade att OECD accepterat den höga andelen som därför exkluderats.
Men enligt Expressen, som granskat mätmetoderna, hade de svenska skolorna även plockat bort elever som borde ha skrivit Pisatesten, och att Skolverket gjort felberäkningar. I det läget bad utbildningsminister Anna Ekström OECD att gå igenom underlaget igen.
Ett besked från OECD väntas inom en mycket snar framtid: "i slutet av september".
Riksrevisionen har skrivit om sin kommande granskning på sin webbsida , publicerad den 21 september. De berörda – det vill säga Skolverket och utbildningsdepartementet – har informerats av Riksrevisionen. Granskningen har dock inte blivit allmänt känd förrän nu.
(TT)