Tyskland är i frontlinjen för västs ”nya kalla krig” mot kinesisk och rysk påverkan, enligt en ledande brittisk tankesmedja.
Medan Ryssland har försökt att undergräva allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner, har Kina å sin sida huvudsakligen fokuserat på ekonomiska tillgångar, säger Royal United Services Institute (RUSI), en London-baserad tankesmedja med fokus på försvar och säkerhet, i sin senaste rapport.
Tysklands ekonomiska beroendeställning till Kina har orsakat en växande oro i Berlin, säger rapporten, och den kinesiska regimens beteende under KKP-viruspandemin har påskyndat Tysklands förändrade inställning till bilaterala förbindelser.
Både Kina och Ryssland utnyttjar sårbarheterna i Tysklands decentraliserade politiska struktur, och kringgår ofta Berlin för att utöva inflytande direkt på lokala myndigheter, säger rapporten.
”Ryskt och kinesiskt engagemang i och potentiell infiltration av Tysklands samhälle, politik och ekonomi är ett hot inte bara för Europas största ekonomi, utan också för hela kontinenten och för större västerländska demokratiska institutioner”, säger den avslutningsvis.
Skiftande uppfattning
Även om många tyska företagsledare fortsätter att vara extremt försiktiga med att kritisera den kinesiska regimen, så omvärderas nu Tysklands ekonomiska förbindelser med Kina av många inom näringsliv och politik.
I synnerhet har ett antal kinesiska övertaganden av medelstora företag, exempelvis den ledande robottillverkaren Kuka, lett till att Kina nu uppfattas som en strategisk konkurrent.
”Samtidigt som exportmarknaden förblev stark började Kina alltmer ses som en rival snarare än en oändlig möjlighet”, säger RUSI-rapporten.
Regimens beteende under KKP-viruskrisen har också fått folk att höja på ögonbrynen.
Den kinesiska regimen försökte påverka den allmänna opinionen i Tyskland om virusets ursprung och försökte pressa tyska regeringstjänstemän till att berömma Pekings hantering av utbrottet.
Kinas ökande krigföring, som tydliggjorts under pandemin, har ”fått tyska sinnen att mer beslutsamt fokusera på nackdelarna, vid sidan av fördelarna vad gäller deras affärsrelationer med Kina”.
Europeiska grupperingar
Rapporten, skriven av John Kampfner, senior medarbetare vid RUSI, är en del av en serie artiklar om ryska och kinesiska aktiviteter i Europa.
RUSI:s generaldirektör, dr Karin von Hippel, analyserade Kinas strategiska mål i sin introduktion av artikelserien.
”Den kinesiska regimen vill försäkra sig om att Europa inte gör gemensam sak med USA vad gäller att begränsa Kinas globala handlingsutrymme, och avleda all europeisk kritik av Kinas mänskliga rättigheter”, skriver hon.
Olika grupperingar inom Europa har hindrat väst från att anta en enhetlig strategi och respons, säger hon. Till exempel har Kinas närmare europeiska vänner, särskilt Grekland, Ungern och Portugal, upprepade gånger blockerat EU:s politik mot Kina.
Men pandemin har ”påskyndat inlärningskurvan och förstärkt den växande oron för Kina”, skriver hon. ”Alltför många länder inser nu att de varit alldeles för beroende av Kina vad gäller viktiga produkter, ofta till deras nackdel.”
Cathy He bidrag till rapporteringen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.