Det är ont om frön, groddar och bönor efter sommartorkan i fjol. Tack vare importer och dispenser ser det dock ut som att vårbruket kommer kunna rulla även i år – men det kommer att kosta.
I mars-april drar vårbruket i gång, vilket innebär stora utgifter för Sveriges bönder. Den torra sommaren gav mindre skördar vilket resulterat i att växtodlare har mindre pengar att röra sig med inför årets säsong.
Samtidigt väntas priserna för utsäde stiga med mellan 20 och 25 procent, rapporterar lantbrukets affärstidning ATL. De höga spannmålspriserna är en bidragande orsak till prishöjningen, men den låga tillgången, ökad import samt kostnader för hantering spelar också in.
De beviljade undantagen från EU och Jordbruksverket gör det möjligt för jordbrukare att använda utsäde från certifierade fält en säsong längre än den maximala tiden. Det är även fråga om ett tillfälligt tillstånd att sälja grödor med lägre grobarhet.
– Det har gjort att volymer av framför allt havre, som vi annars skulle ha tvingats kassera, har frigjorts. Det har hjälpt till men vi skulle nog ha kunnat sälja ytterligare volymer grynhavre om vi haft mer att tillgå, säger Maria Norén, marknadschef division utsäde på Lantmännen, till ATL.
Ekoodlingarna har det extra tufft i år, men många odlare räknar med att undantag för försäljning av konventionellt utsäde till ekoodling kommer att utfärdas, enligt ATL.
(Felicia Nordlund/TT)