Pandemin i Kina: Masstestning hävdar noll nya fall – invånare skeptiska
"Den här regeringen har ingen trovärdighet "
Medicinsk personal testar en invånare för covid-19 i Qingdao, i Shandongprovinsen, den 14 oktober 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Efter att ett kluster av covid-19-fall nyligen uppstod i Qingdao inledde den kinesiska regimen en kampanj för att testa alla stadens invånare, cirka 11 miljoner människor, inom fem dagar. Den 17 oktober hävdade myndigheterna att de inte hittat några nya infektioner. Invånare är dock skeptiska till påståendet.

Kinesisk statlig media jublade över alla negativa resultat och berömde i sin rapportering myndigheterna för deras bekämpning av utbrottet och hur de  "väcker omvärldens vördnad" med sina snabba tester.

Qingdao ”har säkrat Kinas hårdvunna kontroll över utbrott med dess sällsynta hastighet på fem dagar”, kan man läsa i en artikel i Xinhua daterad 19 oktober. Deng Xijun, ambassadör i ASEAN marknadsförde också rapporten på Twitter med hashtaggen ”OTROLIGT”.

Staden har offentligt bekräftat 13 patienter, inklusive en i kritiskt tillstånd och två i allvarligt tillstånd – varav en har visat tecken på återhämtning, sade Qingdaos vice borgmästare, Luan Xin, under en presskonferens den 20 oktober.

Luan sade också att myndigheterna hittat "gott om bevis" som visar att det senaste utbrottet härstammar från frysta livsmedel, som är förorenade med KKP-viruset, vilket orsakar covid-19, och varnar för att patogenen kan överleva i låga temperaturer under en längre period.

Enligt experter finns det dock inga vetenskapliga bevis som tyder på att viruset kan spridas via frysta livsmedel.

Frågor

Internationella experter och lokala invånare betraktar dock sådana lysande rapporter med skepsis.

– Fantastiskt. Men hur är det möjligt? sade Chen Shih-chung, Taiwans hälso- och välfärdsminister, i ett tal den 17 oktober i Taipei.

Invånare säger dock i telefonintervjuer att de inte har fått sina fullständiga testresultat trots regeringens påståenden.

– Du vet nog hur det fungerar i vårt land. I vissa frågor tillåter vår regering inte att allmänheten har om än så lite kunskap, säger en invånare.

Av säkerhetsskäl är intervjupersonernas namn utelämnade.

En annan tvivlar på att myndigheterna talar sanning.

– Jag vet att de inte har sådan effektivitet. Alla dessa uppgifter kan göras efter egen vilja. De gör i grund och botten så för att lindra allmänhetens ångest, säger han.

– Den här regeringen har ingen trovärdighet. Vi tror inte på vad de säger, men eftersom det är en auktoritär regering kan vi inte göra något.

Invånare köar för att bli testade för covid-19, som en del av ett masstestprogram, i Qingdao, Shandongprovinsen, den 12 oktober 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images

När Epoch Times kontaktade sjukdomsbekämpningsmyndigheter på distrikts- och stadsnivå och lokal sjukhuspersonal med frågor om testningen blev de avisade och man hävdade att de var minimalt involverade. Stadens sjukdomsbekämpningscenter har bara 200 anställda, medan distriktsavdelningarna har dussintals arbetare vardera, vilket gör det "omöjligt för dem att leda" masstestning, säger en tjänsteman.

Dong Yuhong, expert på virusinfektionssjukdom vid det schweiziska bioteknikföretaget SunRegen Healthcare, säger att testning av nukleinsyror för covid-19 måste äga rum i utsedda biosäkerhetslaboratorier graderade nivå två och högre. Med tanke på att ett viruslaboratorium på ett vanligt sjukhus vanligtvis har kapacitet att bearbeta hundratals virusprover på en dag, är det fortfarande en gåta hur Qingdao kunde slutföra testet så snabbt, säger hon.

Dong noterar också andra logistikproblem på grund av den stora mängden, såsom korrekt lagring av prover och tillgänglighet av testutrustning.

Invånare köar för att bli testade för covid-19, som en del av ett masstestprogram, i Qingdao, Shandongprovinsen, den 12 oktober 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images

“Lita på regeringen”

En tjänsteman vid Qingdaos stadscenter för förebyggande och kontroll av sjukdom tillfrågades av Epoch Times om hur så många tester kunde genomföras på så kort tid.

– Lita bara på regeringen. ... Så länge det har utfärdats av regeringen bör det inte finnas några problem. Låt bara ditt sinne vila, sade han.

Tjänstemannen sade att det fanns en försening i utskicket till invånarna med deras resultat på grund av de stora mängder uppgifter som behövde lämnas in. Testresultaten behöde vidarebefordras via flera myndigheter, från distriktsnivå hela vägen till nationell nivå, innan de räknades in i landets totala uppgifter för covid-19, sade han.

– Det tar tid. Det finns inga lokala fall, var säker på det, sade tjänstemannen.

Han vägrade att svara på andra frågor och sade att "det är bättre att du frågar [stadens] regering".

Epoch Times frågade flera testplatser om deras svar på allmänhetens oro över testresultatens noggrannhet. En anställd svarade att testning vid större medicinska anläggningar sannolikt skulle vara mer exakta, men kan fortfarande "inte garantera att testresultaten är helt korrekta".

Lua Ya bidrog till rapporteringen.

Följ Eva på Twitter: @EvaSailEast

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.