Kina hade covid-liknande patienter redan i september 2019
Interna dokument avslöjar att Peking i slutet av februari kände till misstänkta fall av covid-19 så långt tillbaka som från september 2019, utan att informera omvärlden. Foto: Hung Sung-Jun/Getty Images


Läckta interna myndighetsdokument visar att patienter inlagda på sjukhus i Wuhan hade covid-19-liknande symtom långt tidigare än den kinesiska kommunistregimens officiella uppgifter visade.

En patient med symtom som liknade de som förekommer vid covid-19 behandlades på sjukhus den 25 september 2019, enligt sjukhusjournaler som Epoch Times tagit del av från en pålitlig källa med tillgång till myndighetsdokument. Ytterligare dussintals patienter med liknande symtom lades in på sjukhus under den följande månaden.

Enligt dokumenten, som är en del av en central myndighetsutredning, rapporterade sjukhus i Wuhan flera dödsfall i oktober 2019 till följd av antingen allvarlig lunginflammation, lunginfektioner eller andra symtom som liknar de hos patienter med covid-19.

Kinesiska myndigheter hävdar att det tidigaste fallet av covid-19 kan spåras till november 2019.

Intern utredning 

I ett internt brev daterat till den 19 februari, som Epoch Times tagit del av, framgår att en nationell utredningsgrupp tillsatt av centralregeringen i Peking, skulle genomföra en undersökning om tidiga fall av covid-19.

Lokala myndigheter ombads att hämta in uppgifter från sjukvårdsinrättningar i Wuhan under perioden 1 oktober till 10 december. Varje vårdinrättning skulle lämna uppgifter om de 10 tidigaste misstänkta fallen vilka klassats som grad 2 eller högre (tre är den högsta), samt om dödsfall till följd av lunginflammation med covid-19-liknande symtom. 

I brevet stod att nio sjukhus, som tog emot de flesta patienterna med covid-19 i Wuhan, var de mest relevanta för undersökningen.

Epoch Times har fått tillgång till en del av journalerna från elva sjukhus i utredningen.

En skärmdump av ett läckt dokument som visar detaljer om patienter som dog av covid-liknande symtom vid Wuhan Hospital of Traditional Chinese Medicine, i Wuhan, Hubeiprovinsen i Kina, den 21 februari 2020. Delar av informationen är redigerad av Epoch Times för att skydda patientens integritet. (Läckt till Epoch Times)

Dödsfall med covid-liknande symtom

De läckta dokumenten visar att det hade varit nio dödsfall till följd av Covid-19-liknande sjukdom på tre sjukhus. Fem av dessa patienter hade allvarlig lunginflammation och dog mellan november och december 2019 på Wuhan sjukhus Nr. 6, ett av de sjukhus som nämns i utredningsbrevet. Wuhansjukhuset för traditionell kinesisk medicin hade tre dödsfall i oktober, och Wuhan sjukhus Nr. 8 hade ett dödsfall.

Skärmbild av läckt dokument som visar information om patienter med covid-liknande symtom på Wuhan Puren Jiangan sjukhus, den 21 februari 2020. Delar av informationen är redigerad av Epoch Times för att skydda patientens integritet. (Läckt till Epoch Times)

Patienterna dog mellan en period av några dagar och upp till fyra veckor efter det att de första symtomen uppstått.

Journalerna visade att det fanns minst 40 ytterligare misstänkta covid-19-patienter på åtta sjukhus, där den tidigaste var 67-årige Xiao Niangui, som fick symtom den 25 september 2019, och därefter lades in på Wuhan Puren Jiangan sjuhus.

Trots utredningens uppgifter, sade Wuhans arbetsgrupp för kontroll av virusutbrottet till media den 26 februari att den tidigaste dokumenterade patienten insjuknade den 8 december 2019.   

Skärmbild av läckt dokument som visar information om en patient med covid-liknande symtom på Wuhansjukhuset Nr 6, den 21 februari 2020. Delar av informationen är redigerad av Epoch Times för att skydda patientens integritet. (Läckt till Epoch Times)

Anklagas för mörkläggning

Enligt myndighetsuppgifter fanns i mars 205 sjukvårdsinrättningar på kommun- och statsnivå i Wuhan, samt 66 sjukhus specifikt utsedda till att behandla covid-19-patienter.

Kritiker anser att den nationella utredningsgruppens undersökning var mycket begränsad och kom alldeles för sent.

– Hur kommer det sig att de inte undersökte de andra sjukhusen också, när en så massiv respiratorisk sjukdom bröt ut i området?, säger Sean Lin, tidigare chef för laboratoriet för virussjukdomar vid Walter Reed Army Institute of Research, i USA, till Epoch Times.

– Det här skulle ha gjorts mycket tidigare, säger han. 

Lin kallar den försenade utredningen ”löjeväckande”.

Wuhans myndigheter gick ut först den 31 december 2019 med uppgifter om ett utbrott av en ny form av lunginflammation, vilket skedde efter det att en visselblåsare lagt upp ett inlägg på sociala medier om sjukdomen.

Den kinesiska kommunistregimens brist på öppenhet har fått hård kritik av omvärlden, och de har konsekvent vägrat att tillåta experter från andra länder, såväl som från Världshälsoorganisationen (WHO), att studera utbrottet i landet.

I en intervju med media den 1 maj sade en WHO-representant i Kina att kinesiska myndigheter även har exkluderat organisationens experter från landets virusutredning.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.