Johnson avfyrar trestegsraket mot viruset
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar underhuset vad den nya virusplanen innebär. Foto: AP/TT


Stängda pubar, barer, gym, vadslagningskontor, spelhallar och kasinon. Den smällen väntar Liverpool och Merseyside i den brittiske premiärministern Boris Johnsons nya trestegsplan mot pandemin.

Nära 14 000 nya fall av covidsmittade konstaterades under måndagen i Storbritannien, ett tusental fler sedan söndagen, enligt siffror från regeringen.

De flesta fallen är i norra och mellersta England och de centrala delarna av Skottland.

De ökande siffrorna fick Johnson att presentera en helt ny plan för att bekämpa viruset. Landets städer och regioner delas in i tre kategorier, efter den aktuella situationen just där.

– Vi måste agera för att rädda liv, sade han i parlamentets underhus där trestegsplanen presenterades.

Sparsamt med nattsuddare på Matthew Street i Liverpool under helgen. Och så lär det förbli om premiärminister Boris Johnsons nya plan sjösätts. Foto: Peter Byrne/AP/TT

Sex åt gången

På den lägsta nivån – medelhög spridningsrisk – gäller bara de nationella restriktionerna, som att pubar och restauranger bara får ha öppet till klockan 22 och att högst sex personer får samlas åt gången.

Under kategori två – hög spridningsrisk – skärps reglerna för hur många som får träffas samtidigt även på pubar. Kategorin gäller för bland annat Nottinghamshire samt östra och västra Cheshire.

I kategori tre – mycket hög spridningsrisk – blir det aktuellt med nedstängningar av en rad typer av ställen där folk samlas, exempelvis pubar och barer. Dessutom införs hårdare regler för hur många personer man får umgås med och restriktioner för ickenödvändiga resor utanför närområdet.

Kan vara länge

Merseyside med storstaden Liverpool är hittills det enda området i kategori tre. De stränga åtgärderna gäller från och med onsdag.

– Det är inte så här vi vill leva, sade Johnsson men varnade för att de skärpta restriktionerna kommer att gälla i veckor eller månader.

Enligt honom har landet nu fler coronafall än vid den stora nedstängningen i mars. Han bedömer att en sådan nationell nedstängning inte är rätt i det här läget. Detaljhandel, skolor och universitet förblir öppna.

Tidningen The Guardian skriver att trestegsplanen under helgen diskuterades med lokala politiker, som fått tycka till om indelningen i spridningsrisk.

Måndagens dödstal skrevs till 50. Därmed har 42 875 avlidit i Storbritannien inom 28 dagar efter att de testat positivt för virussjukdomen covid-19.

(TT)