Brittisk militärchef: Kinas mål är att ”vinna utan att gå i krig”
Hotet har förändrats dels för att motståndarna inte respekterar rättsstatsprincipen, och att nya former av krigföring tagit över alltmer. Foto: STR/AFP via Getty Images


Kina och andra auktoritära makter siktar på att besegra väst genom att attackera ”under tröskeln” för krig, säger chefen för den brittiska militären. Som svar genomför Storbritannien en omfattande förändring i sitt militära tänkande.     

I ett tal vid den brittiska tankesmedjan Policy Exchange den 30 september avslöjade Storbritanniens försvarschef, general Nick Carter, ett nytt ”integrerat operativt koncept” för de brittiska väpnade styrkorna som ska införas till följd av den alltmer komplexa strategiska situationen vad gäller krigföring.

– Min åsikt är att mer av samma sak inte räcker, säger Carter.

– Vi måste ändra vårt tänkande i grunden om vi inte ska bli [militärt] krossade.

Det nya operativa konceptet är enligt den brittiska regeringen en avgörande vändning i militärt tänkande och ett svar på den framåtskridande tekniken och icke-traditionella taktiken, såsom exempelvis desinformationskampanjer, som används av fienden.

Carter säger att den kinesiska regimen utnyttjar teknologi och taktik som går förbi utvecklingen av internationella lagar för att undvika att deras handlingar ska klassificeras som konflikter enligt de nuvarande definitionerna inom internationell rätt.

Han noterar att Kinas ”Folkets befrielsearmé” ser den otydliga gränsen mellan fred och krig som en möjlighet för militären att uppnå sina mål, och kamouflerar sina aktiviteter som civila och därmed fredliga.

Storbritanniens försvarschef Nick Carter (R) säger att krigets våldsamma natur är konstant, och att det alltid handlar om politik. Däremot har krigets karaktär förändrats till följd av den snabba informations- och teknologiutvecklingen. Foto: Peter Byrne/Pool/AFP via Getty Images  

Carter lyfte också fram Kinas nya strategiska stödstyrka, vilken är utformad specifikt för att dominera inom rymd- och internetområdet.

– [Styrkan] leder satellitinformationsattacker och försvarsstyrkor; elektroniska angreppsstyrkor och internetangreppsstyrkor; kampanjinformationsstyrkor, som inkluderar konventionella elektroniska krigsstyrkor, styrkor mot strålningsangrepp och cyberkrigföring på slagfältet, säger han.

Dessutom uttryckte han sin oro över Kinas ”digitala auktoritarism”, och syftade på det kinesiska kommunistpartiets massövervakning av sin befolkning, och dess ansträngningar för att exportera dessa verktyg till andra delar av världen.

”Under tröskeln” för krig

Storbritanniens ”auktoritära rivaler”, såsom Kina och Ryssland, har inte råd att gå i krig så som vi definierar det, säger Carter, och menar att de därför vill vinna utan att gå över den tröskeln.

– Dessa regimer anser att de redan är engagerade i en intensiv form av konflikt som är övervägande politisk. Deras strategi för politisk krigföring är utformad för att undergräva sammanhållning, urholka ekonomisk, politisk och social motståndskraft hos motparterna, och konkurrera om strategiskt viktiga regioner i världen, säger han.

– Deras mål är att vinna utan att gå i krig: att uppnå sina mål genom att bryta ner vår viljestyrka med hjälp av attacker som ligger under tröskeln för vad som skulle leda till ett krigssvar.

Carter menar vidare att vi i väst är utsatta på grund av vår öppenhet, och att våra egna demokratiska system kan användas mot oss.

Kinesiska soldater arbetar alltmer vid datorer. Den kinesiska regimens cyberattacker mot väst har fortsatt trots cyberavtal. Foto: mil.huanqiu.com

Större närvaro i Asien

Den brittiska regeringen gör för närvarande en omfattande översyn av sin utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.

Som en del av policyförändringen kommer den brittiska armén att ha en ihärdigare närvaro i Asien, sade general Sir Mark Carleton-Smith, Storbritanniens chef för generalstaben, nyligen.

– Det är ett område där vi hade en mycket mer konsekvent arménärvaro på 1980-talet, men i och med elfte september drog vi oss naturligt tillbaka därifrån. Vi tror att det nu är dags att återställa den obalansen, säger han.

Carleton-Smith anser att genom en mer beständig militär närvaro i regionen kommer bilden att förändras, då de allierade kommer att uppmuntras och motståndarna avskräckas. Detta kommer att ge Storbritannien ett större strategiskt val och inflytande.

Som Epoch Times rapporterade nyligen sade generallöjtnant Jim Hockenhull, chef för det brittiska försvarets underättelsetjänst, till medier förra månaden att Kina “utgör det största hotet mot världsordningen”. Han sade att landet strävar efter att införa kinesiska standarder och normer världen över, och att det använder sin ekonomiska makt för att påverka och undergräva, uppbackade av massiva investeringar för att modernisera sina väpnade styrkor. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.