WHO uppmanar att stoppa nedstängning som främsta pandemikontroll
Hög tjänsteman på WHO uttalar sig i intervju


Världshälsoorganisationens särskilda sändebud för covid-19 uppmanar världens ledare att sluta att stänga ner samhällen som främsta kontrollmetod mot spridningen av KKP-viruset, vanligen kallat det nya coronaviruset.

”Vi inom Världshälsoorganisationen förespråkar inte nedstängning som det främsta sättet att kontrollera detta virus,” säger David Nabarro i en intervju  med The Spectator den 8 oktober.

”Det enda tillfället vi anser att en nedstängning är berättigad är när man behöver vinna tid för att omorganisera, omgruppera och återställa resursbalansen, samt skydda utmattad hälsopersonal. Men på det hela taget vill vi inte ha det”, säger han.

Fattiga hårdast drabbade

Nabarro pekar på de negativa följdeffekterna som orsakas av nedstängningar världen över, särskilt bland fattigare befolkningar.

”Titta bara på vad som hänt med turistindustrin, i exempelvis Västindien och Stilla havet, när folk inte åker på semester. Se på vad som hänt med småbrukare världen över för att deras marknader har gått ner. Se vad som händer med fattigdomsnivåerna. Det ser ut som att vi mycket väl kan få en fördubbling av världens fattigdom nästa år. Det verkar som att vi kan få minst en fördubbling av undernäringen hos barn för att de inte får måltider i skolan och för att deras föräldrar, i fattiga familjer, inte har råd med det”, säger han och tillägger: 

”Detta är faktiskt en fruktansvärd, ohygglig global katastrof.”

Han säger vidare att WHO vädjar till alla världens ledare att inte använda nedstängningar som främsta kontrollåtgärd, och att de måste utveckla bättre system för att göra det.

”Samarbeta och lär från varandra, men kom ihåg att nedstängningar har en konsekvens som man aldrig någonsin får förringa, vilket är att det gör fattiga människor väldigt mycket fattigare.”

Folkhälsoexperter emot nedstängningar

Nabarro är inte den enda forskaren som motsätter sig nedstängningar. Epoch Times rapporterade nyligen i artikeln "Över 27 000 hälsoexperter vill stoppa världens nedstängningsstrategi" om att ett stort antal läkare och folkhälsoexperter, med den svenske epidemiologen Martin Kulldorff som en av initiativtagarna, skrivit under Great Barringtondeklarationen. Uttalandet säger att ”den nedstängningsstrategi som råder i större delen av världen ger förödande effekter på folkhälsan på kort och på lång sikt.” 

Martin Kulldorff, som är professor i medicin vid Harvard University, biostatistiker och epidemiolog med expertis i att upptäcka och övervaka smittsamma sjukdomsutbrott samt att göra säkerhetsbedömningar för vaccin, tog initiativet till uttalandet tillsammans med Sunetra Gupta, professor vid Oxford University, och epidemiolog med expertis inom immunologi, vaccinutveckling och matematisk modellering av infektionssjukdomar, och Jay Bhattacharya, professor vid Stanford University Medical School, läkare, epidemiolog, hälsoekonom och folkhälsopolitisk expert med fokus på infektionssjukdomar och utsatta befolkningar.

I deklarationen säger de vidare att ”det mest empatiska tillvägagångssättet som balanserar risker och fördelar med att uppnå flockimmunitet är att låta dem som har minimal risk för dödsfall att leva sina liv normalt för att bygga upp immunitet mot viruset genom naturlig infektion, samtidigt som vi skyddar riskgrupper bättre.”

Med några få undantag, som exempelvis Sverige, har alla världens ledare följt den kinesiska kommunistregimens tillvägagångssätt i svaret på pandemin, och har genomfört nedstängningsåtgärder i en omfattning som aldrig tidigare har gjorts.   

I USA överlät president Donald Trump beslutet angående nedstängningsåtgärder till guvernörerna i varje enskild delstat, och förutom ett fåtal, har samtliga stater infört någon form av restriktiva åtgärder.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.