Hade Post-och telestyrelsen (PTS) rätt att stänga ute spionanklagade telekomjätten Huawei från de svenska 5G-näten? På onsdagen inledde förvaltningsrätten i Stockholm förhandlingar i målet som ska besvara den politiskt känsliga frågan.
– Huawei är ett seriöst bolag som aldrig skulle riskera hela bolagets existens genom att agera olagligt och medverka till spioneri, sade Huaweis ombud Henrik Bengtsson när bolaget inledde sin sakframställning i förvaltningsrätten.
Onsdagens förhandling, som bland annat bevakas av journalister på plats från statsägda China Central Television, handlar om PTS beslut att förbjuda Huaweis produkter från att användas vid utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.
Beskedet som meddelades den 20 oktober förra året kom bara veckor innan auktionen av de svenska 5G-frekvenserna skulle genomföras.
Opålitliga
Beslutet grundade sig på en rekommendation från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, som bedömde att kinesiska Huawei var opålitligt som leverantör till de svenska 5G-operatörerna, eftersom Kina som land ägnar sig åt omfattande spionage, och eftersom företag i Kina är skyldiga att rapportera till kinesiska myndigheter.
Bengtsson beskriver beskedet som en "total chock" för Huawei.
– Det slog även ned som en bomb för de leverantörer som var kunder till Huawei, som hade planerat att rulla ut 5G med hjälp av Huaweis produkter.
Att Huawei inte informerades om beslutet är något som man nu siktar in sig på.
– Vi gör gällande att PTS, genom sitt beslut, har tagit ifrån Huawei det mest centrala rättsskyddet ett enskilt företag har – nämligen rätten att bli hörd, rätten att inte bli anklagad utan att få möjligheten att försvara sig, säger Henrik Bengtsson.
Myndigheten tycker dock inte att man var skyldig att kommunicera med Huawei inför beslutet, eftersom att företaget inte var en part i auktionen.
– PTS har följt bestämmelserna i förvaltningslagen och kommunicerat material med parterna. Parterna i det här ärendet är de sökande operatörerna, Huawei har inte varit och är inte part i PTS tilldelningsärende, säger Per Andersson, verksjurist vid PTS i myndighetens sakframställan.
"Kina styr inte"
Huawei anför även att riskbedömningen är helt felaktig. Bolaget är till 100 procent privat och staten Kina har inget inflytande – ingen säkerhetsrisk föreligger, menar bolaget.
Henrik Bengtsson citerar ur ett rättsutlåtande från en svensk och en kinesisk advokatbyrå som Huawei låtit genomföra, där slutsatsen är att den kinesiska underrättelselagen inte ger regimen befogenhet att beordra företag vare sig inom eller utanför Kina, eller dess anställda, att vidta spioneriåtgärder.
Därtill skulle det innebära en "otrolig risk" för Huawei som företag att spionera för Kinas räkning, säger Bengtsson.
– Skulle sådana spionåtgärder upptäckas riskerar Huawei hela bolaget, varumärket skulle bli totalförstört.
Karolina Asp, chefsjurist på PTS, säger dock att man förlitar sig på bedömningen från Säpo och Försvarsmakten.
– Vi anser att deras utredning och bedömning gör att vi haft skäl att ställa upp de aktuella tillståndsvillkoren. De har stöd i lagen med syfte att skydda Sveriges säkerhet, och bygger på omfattande faktaunderlag och deras expertis, säger hon.
– De anser att om man tillåter utrustning från Huawei så kommer vi ha byggt in risken latent i 5G-nätet. Och vi kan inte bygga in risken och vänta på att något händer, när väl skarpt läge uppstår är det då för sent att göra något åt saken.
(Marc Skogelin/TT)
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.