Försvarsminister Peter Hultqvist (S) delgav försvarsutskottet sekretessbelagd information. Trots detta är inte oppositionspartierna nöjda med svaren eller agerandet.
– Ryggmärgsreflexen hos varje minister som får reda på att det här pågår borde ju vara det måste stoppas så fort som möjligt, säger utskottets ordförande Allan Widman (L).
Hultqvist fick informationen om Transportsstyrelsens IT-affär i mars 2016 av tjänstemän på departementet. De hade, enligt Hultqvist, i sin tur fått informationen från justitiedepartementet.
– Jag fick en bild av att det fanns problem i samband med en outsourcing på Transportstyrelsen, att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten hade kontakt i sammanhanget och att man från Försvarsmaktens sida vidtog åtgärder, säger Peter Hultqvist, efter försvarsutskottets möte i riksdagen.
Hultqvist informerades om att det rörde sig om skyddsidentiteter och militära fordon som fanns i Transportstyrelsens system.
– Jag försäkrade mig om att åtgärder vidtogs i sammanhanget. Det var det viktiga ansvaret för oss att ta i sammanhanget i förhållande till myndigheten, att verkligen veta att det pågick verksamhet, säger Hultqvist.
"Samarbetar inte"
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) frågade Hultqvist om hur ministern själv agerade för att stoppa det som pågick på Transportstyrelsen. Då redovisade Hultqvist inga åtgärder, enligt Widman.
– Ryggmärgsreflexen hos varje minister som får reda på att det här pågår borde ju vara det måste stoppas så fort som möjligt. Den ryggmärgsreflexen har jag ännu inte upptäckt hos de ministrar som riksdagen har hört.
Widman tycker att en av de mest allvarliga saker som framkommit i samband med IT-skandalen är informationshanteringen.
– Det här är en allvarlig brist som man har upptäckt i den här regeringen. Den samarbetar inte utan alla arbetar i sin fåra och åt sitt och inte tillsammans, säger han.
Hans Wallmark (M), ledamot i försvarsutskottet, säger till TV4 Nyheterna att man fick ta del av sekretessbelagd information.
– Även om ingenting har hänt så måste man utgå från att informationen kan vara röjd och därmed vara i felaktiga händer. Det är därför det här är så allvarligt, säger han.
"Är allvarligt"
Med på dagens möte fanns även chefen för Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must), Gunnar Karlsson, som informerade om Musts och Försvarsmaktens bedömningar och åtgärder.
– Den grundläggande bedömning vi har gjort är att det som har hänt är allvarligt. Det är viktigt att gällande lagar gällande informationssäkerheten följs och det framgår av Säpos förundersökning att så inte är fallet här, säger han.
Försvarsmakten informerades av Säpo under hösten 2015. Av sekretesskäl kan Gunnar Karlsson inte gå in på exakt vilka åtgärder som sedan genomförts, men han säger att Must i sina åtgärder arbetar som om information har hamnat i orätta händer.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) har också sagt sig känna till IT-affären sedan början av 2016. Även han frågas ut i dag, av riksdagens justitieutskott.
(TT)