Linda Holtby är aktuell med boken Den lilla farmen i stan. Varvat med praktiska tips skriver hon om odlandets glädje, hur den lilla åkern förändrat hennes förhållande till mat och om hur det är att leva nära naturen.
Hur stor yta behöver man för att odla grönsaker? Trots att Linda Holtby bor i ett stadsområde med tomter på bara 240 kvadratmeter är hon, hennes man och hennes två barn helt självförsörjande på grönsaker från juni till oktober och äter egenodlad mat året om. Ytan som används till odling är runt 100 kvadratmeter och på tomten får hon också plats med ett litet hönshus. Att odla tar tid men det behöver faktiskt inte ta så mycket plats.
– För mig är det viktigt att ha en självhushållande livsstil. Det betyder inte att jag alltid skördar men jag äter alltid något egenodlat. En del av den mat vi producerar lagrar vi på olika sätt så att vi kan äta den året om. Får vi ett överskott av tomater så krossar vi dem och fryser in. Vi torkar väldigt mycket. Det är sällan vi köper örter på burk; vi använder våra egna. Vi torkar olika typer av lök, fermenterar mat och en del går att lagra i rumstemperatur, säger Linda Holtby.