Nytt mästerverk av Rembrandt identifierat i Amsterdam


Den 16 maj presenterades den första ”nya” Rembrandt-målningen sedan 1974. Det var konstsamlaren Jan Six från Amsterdam som upptäckte tavlan på en auktion i London 2016.

Genast när han såg den osignerade tavlan som auktionsverket beskrev som ”Rembrandtskolan” förstod Jan Six att den var målad av Rembrandt själv. Han köpte ”Porträtt av en ung gentleman” via en investerare för motsvarande drygt 1,6 miljoner, skriver Reuters.

Bilden är 94,5 x 73,5 cm och föreställer en ung, välklädd man med rött hår, iförd en särskild krage som Six kände igen som en mycket kortlivad trend runt 1633. Kragen var målad i en stil som var unik för Rembrandt vid tidpunkten.

Rembrandt van Rijn (1606-1669); "Porträtt av en ung gentleman", 1634, olja på duk, 94,5x73,5 cm. Foto: Hermitage

39-åriga Jan Six, som är ättling till borgmästaren Jan Six som Rembrandt målade av 1654, ägnade 18 månader åt att fastställa mästerverkets identitet med hjälp av röntgen och färganalyser, tillsammans med 15 konservatorer och konsthistoriker – även Rembrandtexperten Ernst van de Wetering. Grundfärg, pigment, penselföring och komposition – allt pekar på att det är en äkta Rembrandt.

Konstmuseet Hermitage, där målningen nu kommer att visas i en månad, skriver att tavlan kan vara en del av ett stort dubbelporträtt. 

I sin bok ”Rembrandt’s Portrait of a Young Gentleman”, som släpptes idag, skriver Jan Six att verket, så snart man har accepterat det som en Rembrandt, har samma effekt som resten av mästarens målningar:

”Det blir en ikonisk bild laddad med minnen, och en känsla av igenkännande.”

Jan Six: Rembrandt’s Portrait of a Young Gentleman. Prometheus. Foto: René Gerritsen

Ernst van de Wetering skriver i förordet att målningen är ”ett av Rembrandts mest mästerliga porträtt”.

Det finns inga kända litterära referenser till verket, och fram tills nu har tavlan varit okänd, vilket skiljer den från tidigare Rembrandt-fynd. Enligt NRC Handelsblad har konstverket varit i en brittisk familjs ägo i sex generationer. Auktionsverket uppskattade tavlans värde till motsvarande runt 175 000-235 000 kr. 

Om Six säljer verket vidare, vilket han inte verkar helt främmande för, kommer priset ligga betydligt högre än de 1,6 miljonerna han köpte den för.

Rembrandts "Porträtt av en ung gentleman" visas i en särskild sal på Hermitage i Amsterdam till och med 15 juni 2018.