Nyinrättade läsrådet står inför utmaningar
Läskunskap
Den 23 september presenterade kulturminister Amanda Lind ett nyinrättat läsråd. Foto Bilbo Lantto


Under Bokmässan i Göteborg den 23 september i år presenterade kulturminister Amanda Lind ett nyinrättat läsråd. Det är ett rådgivande organ under Kulturrådet och ordförande blir Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.

Ledamöterna i rådet förordnas av regeringen till en treårsperiod och består bland annat av representanter från skola, forskarvärld och litteraturområdet. Läsrådets uppdrag är att samla och samordna aktörer och insatser kring barns och ungas läsning, och ska vara drivande inom det läsfrämjande arbetet. Rådet ska arbeta för samverkan mellan kultur, skola, civilsamhälle, folkbildning, bokhandel, förlag och andra delar av näringslivet. En viktig uppgift är att ha överblick över forskning och ansvara för kunskapsinsamling inom det läsfrämjande arbetet.

– Det är mycket glädjande att kunna presentera det nya läsrådet som är en strategiskt viktig insats för läsfrämjandet i Sverige. Läsrådet kommer att vara en drivande och sammanhållande aktör i det läsfrämjande arbetet och kommer ha stor påverkan på inte minst barn och ungas möjligheter till läsning, sade kulturminister Amanda Lind i sitt tal under Bokmässan.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!