Kulturledare: Varför lever vi inte enklare liv?
Många olika grupper i samhället pratar om möjligheten att leva ett enklare liv med mer tid för familjen. Vad krävs egentligen för att det ska bli verklighet? Foto: Shutterstock


Att leva hållbart, egenhushållning, bygga sina egna hus eller köra elbil. Allt är delar i att skapa en egen identitet och söka nya hållbara sätt att leva på. Den exakta definitionen av vad hållbar utveckling eller att leva hållbart är skiljer sig från person till person, men det är tydligt att det finns ett sökande efter nya sätt att leva våra liv.

Den klassiska definitionen är att man ska leva på ett sätt som tillfredsställer dagens behov, samtidigt som det inte äventyrar kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina. Här finner vi alltifrån enorma politiska projekt med globala tidsplaner till den enskilda individens idéer om att inte äta kött, att köra elbil, laga sina kläder själv eller bo enklare.

De globala projekten blir politiska order från en ovanifrån skapad kultur inom vilken olika grupperingar och individer försöker hitta sina egna vägar. I skolans värld blir det tydligt. Vi lärare ska arbeta in hållbar utveckling i våra ämnen, men de sätt vi gör det på blir avbilder av vår egen personlighet. Arbetar vi med återbruksmaterial i slöjden eller diskuterar vi textilindustrin? Arbetar vi med färskt trä för att skapa en närhet till naturen eller lagar vi kläder? Det övergripande modeordet blir vad vi väljer att göra det till.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!