Ledare: Kultur är ett maktmedel på gott och ont

Masskulturens underhållning har en tendens att spela på känslor, men väcker ofta inte frågor eller funderingar av djupare slag. Foto: 3DMI/ Shutterstock


Det väl använda uttrycket bröd och skådespel myntades under romartiden av diktaren Juvenalis under det första århundradet efter Kristi födelse. Han syftade på nedgången i samhället och den romerska civilisationens förfall, och på hur de övre klasserna delade ut bröd i kombination med gladiatorspel och underhållning.

Juvenalis menade att det var ett sätt att distrahera befolkningen från att se samhällsproblem och aristokratins maktmissbruk och överflöd. Bröd i kombination med underhållning skulle tysta protester och kritiska röster. Underhållningen var inte av en finstämd natur med tänkvärda och filosofiska betraktelser som var upplyftande för själen, utan visade dödligt våld, groteskerier och ekivoka scener.

Publiken kunde genom underhållningen leva ut frustration, ilska och andra nedtryckta känslor.

Det finns paralleller med dagens svenska samhälle, där tävlingar, festivaler och andra underhållningsprogram kablas ut via olika medier.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!