Nya ebo-lagen har inte fått effekt
Trots uteblivna bidrag har många asylsökande fortsatt söka sig till utsatta områden. Arkivbild. Foto: Amir Nabizadeh/TT


Den nya ebo-lagen skulle minska segregationen, genom att dra in dagersättningen för asylsökande som flyttar till utsatta områden. Men Migrationsverket ser ingen tydlig effekt.

– Fler än vi trodde väljer att inte ansöka om dagersättning. De väljer att helt enkelt bosätta sig i ett anmält område, utan pengar från Migrationsverket, säger Jaqueline Bajo Lundberg, processledare på Migrationsverket, till SVT.

Ebo-lagen ändrades i somras. 32 kommuner som redan tagit emot många asylsökande fick då möjlighet att undanta bostadsområden med socioekonomiska utmaningar från lagen, så att de asylsökande som flyttar dit inte längre har rätt till bidrag.

Mellan den 1 juli och den 31 december var det ändå 2 195 asylsökande som flyttade till dessa områden, enligt SVT. En av de kommuner som flest asylsökande har fortsatt att flytta till är Botkyrka.

Förklaringarna kan vara flera, enligt Migrationsverket.

– Det kan antingen vara så att ersättningsnivån är så pass låg att det inte gör någon skillnad för den enskilde, att man har sin försörjning tryggad på annat sätt eller att man ändå väljer att bo med släktingar och vänner för man tycker det är viktigare, säger Jaqueline Bajo Lundberg till SVT.

(TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.