Regeringen vill lätta krav på ensamkommande
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skickar ut ett förslag på remiss om lättnader i kraven på ensamkommande vad gäller möjligheter att få uppehållstillstånd. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Regeringen vill lätta på kraven på ensamkommande vad gäller uppehållstillstånd.

De ska få ett år på sig att hitta arbete efter studier. Nu gäller sex månader. De ska också få räkna in studiemedel på halvtid som försörjning.

Regeringen föreslår också att så kallade anställningar med yrkesintroduktion ska kunna ge rätt till permanent uppehållstillstånd.

Regeringen motiverar förslagen, som ska vara tillfälliga lättnader i gymnasielagen, med att läget på arbetsmarknaden har blivit kärvare under pandemin och att det därmed är svårare att hitta arbete.

Detaljerna i övrigt är inte kända i förslaget eftersom regeringen hittills endast har skickat ut ett kortfattat pressmeddelande, sent på tisdagskvällen. Promemorian som regeringen uppger har skickats ut på remiss finns ännu inte tillgänglig på regeringens hemsida.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) aviserade förslagen redan i början av oktober, men sade då också att förslagen skulle finnas klara att skicka ut på remiss inom kort.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 20 juli 2021 och gälla till utgången av juni 2023.

(Lars Larsson/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.