Ny studie: Antibiotika ger ökad risk för cancer i tjocktarmen
Man bör vara försiktig med användning av antibiotika framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens. Men en ny studie visar att antibiotika också kan öka risken för framtida tjocktarmscancer. Foto: Pixabay


Det finns ett tydligt samband mellan att äta antibiotika och en ökad risk för cancer i tjocktarmen inom de närmaste fem till tio åren. Antibiotika påverkar bakteriefloran i tarmen, vilket tros vara en orsak till den ökade cancerrisken. Det visar en ny studie.

Efter en studie av 40 000 cancerpatienter kan forskare vid Umeå universitet nu slå fast att det finns ett tydligt samband mellan antibiotikaintag och en förhöjd risk att utveckla cancer i tjocktarmen

Förhöjd risk efter fem år

Forskarna kunde se att både män och kvinnor som använt antibiotika under sammanlagt mer än sex månader löpte 17 procents ökad risk att få cancer i den högra delen av tjocktarmen dit maten når först efter tunntarmen, jämfört med personer som inte fått någon antibiotika alls.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!