Livsmedelsverket: Viktigt att begränsa intaget av socker
Läsk är en stor källa till onödigt sockerintag och där man kan se vetenskapligt säkra samband med ett flertal sjukdomar. Foto: Pixabay


Tillsatt socker och sockersötade drycker ökar risken för bland annat fetma, typ 2-diabetes och karies. Ju mer socker desto större risk, därför bör konsumtionen vara så låg som möjligt. Det är slutsatsen i en ny vetenskaplig genomgång från den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa.

Efter önskemål från Sverige och de övriga nordiska länderna har Efsa gjort en systematisk genomgång av över 30 000 publikationer som undersökt vilka effekter socker har på hälsan.

– Efsas genomgång visar att det, precis som vi sett tidigare, finns ett tydligt samband mellan tillsatt socker och bland annat fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck. De vetenskapligt säkraste sambanden ses för läsk, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Inte möjligt att sätta en maxgräns

Ett av önskemålen var att Efsa skulle ta fram en övre gräns för hur mycket tillsatt socker man kan äta innan det blir ohälsosamt. Men myndighetens slutsats är ju mer tillsatt socker man äter desto mer ökar risken för ohälsa. Bedömningen är därför att det inte går att sätta en övre gräns utan att konsumtionen bör vara så låg som möjligt.

– Det är en gedigen vetenskaplig genomgång som Efsa har gjort och som vi kommer att använda när vi uppdaterar våra råd. Men även ett viktigt underlag för andra insatser som görs för att minska sockerkonsumtionen i Sverige, säger Anna Karin Lindroos.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!