Studie: Mindfulness bra för både barn med adhd och deras föräldrar
Många barn med ADHD och deras föräldrar blir hjälpta av mindfulness-träning. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Peter Dargatz/Pixabay


Enligt en ny studie kan mindfulness-träning hjälpa både barn med adhd och deras föräldrar. Vart tredje barn i studien förbättrade sin självkontroll med mindfulness-träningen. Men den största effekten hittades hos föräldrarna.

De flesta barn med adhd får behandling med medicinering men för drygt en fjärdedel räcker inte det. Enligt forskarna i den här studien kan mindfulness-träning ha en positiv effekt för beteendet hos både barn och föräldrar.

I en studie jämfördes två grupper med barn i åldrarna 8 till 16 år. Den ena gruppen fick vård som vanligt medan den andra också fick mindfulness-träning tillsammans med minst en förälder under åtta veckor.

Studien visade att barnen fick en del effekter på adhd-symptom, ångest och autistiska drag. Och vart tredje barn fick en bättre självkontroll med träningen medan bara en av tio förbättrade sin självkontroll i den andra gruppen.

Föräldrarna fick bäst effekt

Men enligt studien var de som gynnades mest av mindfulness-träningen föräldrarna. Det visade sig genom ett mer närvarande föräldraskap, medkänsla med sig själv och bättre mental hälsa. Effekterna höll i sig ett halvår efter avslutad träning.

– Även om effekterna hos barnen inte var så stora hittade vi bra effekter hos föräldrarna, säger professor Corina Greven, en av författarna av studien, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Genom att intervjua familjerna upptäckte vårt team också att många familjer berättade om viktiga förbättringar i familjerelationerna och att de fått en ökad insikt i och acceptans av adhd.

Studien är publicerad i Journal of Child Psychology & Psychiatry.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!