loading





Att äta en sallad är ett bra sätt att få i sig de fibrer som ger näring till vårt mikrobiom. Foto: Silvia Rita
Att äta en sallad är ett bra sätt att få i sig de fibrer som ger näring till vårt mikrobiom. Foto: Silvia Rita
Hälsa

Satsa på nya matvanor inför skolstart

Jaya Jaya Myra

Det är knappast en överraskning att barn utsätts för mer stress nu än någonsin tidigare. Vad kan då göras åt detta och hur kan vi som föräldrar ge en hjälpande hand? En ny mathållning kan kanske förändra.

Att ge näring till de välgörande mikroberna som lever i våra kroppar kan vara en hjälp när vi ska hantera den dagliga stressen. Enligt en undersökning gjord av den internetbaserade plattformen Brainly i december 2019, hade 59 procent av de medverkande eleverna en konstant hög stressnivå och 53 procent berättade att de behövde få bättre sömn. Och då var detta innan pandemin.

Överraskande nog kan det vara så enkelt som att lägga till extra pre- och probiotika i barnets kost. Probiotika är nyttiga bakterier som lever i tarmsystemet och på huden, och det är välkänt att de hjälper till med matsmältningen. 

Det har visat sig att de här mikroorganismerna, som även kallas för mikrobiom, gör mycket mer än att bara hjälpa till med att smälta maten: de och deras prebiotiska motsvarigheter spelar också en viktig roll för att förbättra humöret, minska stressnivån och främja sömnen.

Probiotika finns i flera former, från tillskott till barnvänliga shots. Men man kan också enkelt få det i sig via livsmedel vi redan äter; som yoghurt, kefir, mjölksyrade grönsaker, tempeh, miso och en av mina favoriter: kombucha, ett sorts fermenterat te. Fermenterade livsmedel innehåller aktiv probiotika.

Prebiotika är ämnen som de hälsosamma bakterierna lever på. Det är bra att få i sig probiotika, men att även ge bakterierna näring i form av prebiotika är kanske ännu viktigare. 

Det är en ganska ny upptäckt att fibrer är bland det som tarmbakterierna främst behöver för att trivas. Tidigare har läkare ansett att fibrer mest var till för att föra ut tarminnehållet, men nu har forskare upptäckt att de också har betydelse som mat för mikrobiomet. Att inte få i sig tillräckligt med prebiotiska fibrer kan bidra till sådant som dålig sömn, hjärndimma, stress och seghet. Det är inget som hjälper skolelever i någon ålder.

Alla livsmedel som innehåller rikligt med fibrer är bra prebiotisk näring, inklusive bananer, avokado, gröna blad, havregryn, lök, vitlök och äpplen. 

När det gäller äpplen har man upptäckt att deras kärnor även innehåller flera probiotiska bakteriestammar. Tvärtemot vad man kan tro, med tanke på cyanidinnehållet i äppelkärnor, så är det säkert att äta äppelkärnor så länge man inte äter mängder av dem, det vill säga tiotals av dem. Att svälja dem hela innebär en mycket liten risk.

Ny statistik har visat att 95 procent av alla människor äter otillräckligt med fibrer. Om de goda bakterierna inte får mat så svälter de ihjäl. Stress har också visat sig kunna ta död på mikrobiomet, vilket innebär att om man upplever mycket stress (som många barn gör varje dag i skolan) kan det vara viktigt att regelbundet få i sig både pro- och prebiotika.

Det är inte så lätt att åstadkomma förändringar, och barn är inte alltid jättepigga på att äta fibertillskott. Här kommer några enkla saker du kan prova för att ge både dig och ditt barn den pre- och probiotika som ni behöver.

Frukost. Prova att byta ut flingorna mot havregryn eller mixade havregryn tillsammans med banan. Föredrar man smoothie, så lägg i lite osötat jordnötssmör, osötad yoghurt med levande bakteriekultur, banan och kakao. Det här ger en bra start på dagen med gott om prebiotika.

Lunch. För yngre barn är osötat jordnötssmör på fullkornsbröd ett bra alternativ för att få i sig prebiotika, tillsammans med osötad yoghurt med levande yoghurtkultur och granola för att få probiotika. För något matigare prova en sallad med gröna blad, färska grönsaker och kokt korn eller brunt ris. Ta gärna ett äpple till.

Middag. Här finns det mycket att välja på. Som förrätt kan man ta en skål misosoppa. En rätt kan bestå av färska grönsaker eller en wok på nudlar och grönsaker. En fruktsallad med några favoritfrukter och yoghurt räcker för att ge nog med både prebiotika och probiotika för att hjälpa till att förbättra sömnen.

Prova er fram och se hur ni mår. Mat är trots allt den ”bästa medicinen” och enkla förändringar kan ge en mängd positiva effekter, inte bara för hälsan utan även för sinnestillståndet, motivationen och känslorna.

 
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading





Att äta en sallad är ett bra sätt att få i sig de fibrer som ger näring till vårt mikrobiom. Foto: Silvia Rita
Att äta en sallad är ett bra sätt att få i sig de fibrer som ger näring till vårt mikrobiom. Foto: Silvia Rita
Hälsa

Satsa på nya matvanor inför skolstart

Jaya Jaya Myra

Det är knappast en överraskning att barn utsätts för mer stress nu än någonsin tidigare. Vad kan då göras åt detta och hur kan vi som föräldrar ge en hjälpande hand? En ny mathållning kan kanske förändra.

Att ge näring till de välgörande mikroberna som lever i våra kroppar kan vara en hjälp när vi ska hantera den dagliga stressen. Enligt en undersökning gjord av den internetbaserade plattformen Brainly i december 2019, hade 59 procent av de medverkande eleverna en konstant hög stressnivå och 53 procent berättade att de behövde få bättre sömn. Och då var detta innan pandemin.

Överraskande nog kan det vara så enkelt som att lägga till extra pre- och probiotika i barnets kost. Probiotika är nyttiga bakterier som lever i tarmsystemet och på huden, och det är välkänt att de hjälper till med matsmältningen. 

Det har visat sig att de här mikroorganismerna, som även kallas för mikrobiom, gör mycket mer än att bara hjälpa till med att smälta maten: de och deras prebiotiska motsvarigheter spelar också en viktig roll för att förbättra humöret, minska stressnivån och främja sömnen.

Probiotika finns i flera former, från tillskott till barnvänliga shots. Men man kan också enkelt få det i sig via livsmedel vi redan äter; som yoghurt, kefir, mjölksyrade grönsaker, tempeh, miso och en av mina favoriter: kombucha, ett sorts fermenterat te. Fermenterade livsmedel innehåller aktiv probiotika.

Prebiotika är ämnen som de hälsosamma bakterierna lever på. Det är bra att få i sig probiotika, men att även ge bakterierna näring i form av prebiotika är kanske ännu viktigare. 

Det är en ganska ny upptäckt att fibrer är bland det som tarmbakterierna främst behöver för att trivas. Tidigare har läkare ansett att fibrer mest var till för att föra ut tarminnehållet, men nu har forskare upptäckt att de också har betydelse som mat för mikrobiomet. Att inte få i sig tillräckligt med prebiotiska fibrer kan bidra till sådant som dålig sömn, hjärndimma, stress och seghet. Det är inget som hjälper skolelever i någon ålder.

Alla livsmedel som innehåller rikligt med fibrer är bra prebiotisk näring, inklusive bananer, avokado, gröna blad, havregryn, lök, vitlök och äpplen. 

När det gäller äpplen har man upptäckt att deras kärnor även innehåller flera probiotiska bakteriestammar. Tvärtemot vad man kan tro, med tanke på cyanidinnehållet i äppelkärnor, så är det säkert att äta äppelkärnor så länge man inte äter mängder av dem, det vill säga tiotals av dem. Att svälja dem hela innebär en mycket liten risk.

Ny statistik har visat att 95 procent av alla människor äter otillräckligt med fibrer. Om de goda bakterierna inte får mat så svälter de ihjäl. Stress har också visat sig kunna ta död på mikrobiomet, vilket innebär att om man upplever mycket stress (som många barn gör varje dag i skolan) kan det vara viktigt att regelbundet få i sig både pro- och prebiotika.

Det är inte så lätt att åstadkomma förändringar, och barn är inte alltid jättepigga på att äta fibertillskott. Här kommer några enkla saker du kan prova för att ge både dig och ditt barn den pre- och probiotika som ni behöver.

Frukost. Prova att byta ut flingorna mot havregryn eller mixade havregryn tillsammans med banan. Föredrar man smoothie, så lägg i lite osötat jordnötssmör, osötad yoghurt med levande bakteriekultur, banan och kakao. Det här ger en bra start på dagen med gott om prebiotika.

Lunch. För yngre barn är osötat jordnötssmör på fullkornsbröd ett bra alternativ för att få i sig prebiotika, tillsammans med osötad yoghurt med levande yoghurtkultur och granola för att få probiotika. För något matigare prova en sallad med gröna blad, färska grönsaker och kokt korn eller brunt ris. Ta gärna ett äpple till.

Middag. Här finns det mycket att välja på. Som förrätt kan man ta en skål misosoppa. En rätt kan bestå av färska grönsaker eller en wok på nudlar och grönsaker. En fruktsallad med några favoritfrukter och yoghurt räcker för att ge nog med både prebiotika och probiotika för att hjälpa till att förbättra sömnen.

Prova er fram och se hur ni mår. Mat är trots allt den ”bästa medicinen” och enkla förändringar kan ge en mängd positiva effekter, inte bara för hälsan utan även för sinnestillståndet, motivationen och känslorna.

 
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024