Region Skåne uppmärksammas under internationella amningsveckan
Amning har många fördelar för både barn och mamma. Foto: Bruno Germany/Pixabay


Trots att det finns stora hälsofördelar med amning för både mammor och barn har amningsfrekvensen minskat de senaste åren. Det är något som Region Skåne vill ändra på genom att stärka amningsvården.

Amning är sedan länge en prioriterad fråga för WHO, som tar fram rekommendationer och evidensbaserade riktlinjer för att främja amning runt om i världen.

Forskning visar att bröstmjölk har många hälsofördelar för både barn och kvinnor på både kort och lång sikt. WHO rekommenderar helamning i sex månader och därefter delamning i två år eller längre.

Statistiken visar dock att allt färre svenska barn blir ammade enligt rekommendationen och minskningen är störst bland de yngsta barnen.

Amningsstrategi

I Skåne arbetar man med att ta fram en regional strategi för att stärka amningsvården och få fler att amma.

– Alla som kan och vill amma ska få de bästa möjliga förutsättningarna att göra det, säger Anna Kjellbom, allmänläkare och folkhälsovetare på Kunskapscentrum kvinnohälsa, i ett uttalande.

I Skåne helammades bara 15 procent av barnen födda 2017 i sex månader och nästan vart sjätte barn ammades inte alls vid fyra veckors ålder. Under arbetet med amningsstrategin kom man fram till flera områden som behöver förbättras.

Mer kunskap

Bland annat anser regionen att det amningsförberedande stödet under graviditeten behöver förbättras. Och man menar att det behövs mer kunskap och utbildning till personal som möter nyblivna föräldrar.

– Vården är ofta helt avgörande, men det är viktigt att förstå att amning påverkas av så många faktorer på flera nivåer i samhället. Forskning visar att omgivningens attityder spelar stor roll för amning liksom kommersiella intressen, säger Anna Kjellbom.

Enligt Region Skåne har deras amningsstrategi nu uppmärksammats av WHO som ska publicera en artikel om deras arbete i samband med den internationella amningsveckan i augusti.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!