I de fall där SVT och SR har fällts av Granskningsnämnden har nästan alla som rör politiska ämnen varit vinklade åt det vänsterliberala hållet. Det visar en ny rapport från Näringslivets medieinstitut, NMI.
Tidigare har SOM-undersökningen 2018 visat att förtroendet för public service har sjunkit bland unga personer och de som befinner till höger på den politiska skalan.
Invandring och SD sticker ut
I den nya NMI-rapporten har man granskat de senaste femtio fällningarna (2012-2019) vad gäller opartiskhet i Granskningsnämnden för Sveriges Television och Sveriges Radio.
Fällningarna i den politiska kategorin har man analyserat och placerat in ett politiskt spektrum mellan dels en ekonomisk höger-vänster-skala och dels en motsvarande skala i form av GALTAN.
GAL står för grön, alternativ och libertär/frihetlig och TAN står för traditionell, auktoritär och nationalistisk. I rapporten konstaterar man att i nästan samtliga fall har SVT och SR fällts för en vinkling som är typiskt för GAL.
Det är särskilt två fall som sticker ut: partiska uttalandet om invandringen och synen på Sverigedemokraterna. Andra frågor där GAL har varit överrepresenterat är bland annat partiska uttalanden om USA:s president Donald Trump, monarkin och skolavslutningar i kyrkan.
Ett typiskt exempel är när en programledare från SR i ett inslag från P4 Malmöhus (2017) uttalade sig partiskt om sina personliga åsikter kring USA:s inreseförbud.
Ett annat exempel är i SVT:s ”Valet med Janne & Belinda” (2014) där uttalanden om att SD är nazister och fascister får stå oemotsagt av programledarna.
”Särskilt allvarligt”
16 av 50 fällningarna handlar om politik (32 procent). 14 fällningar rör företagskonflikt (28 procent. När det gäller personkonflikt och sakförhållanden/verklighetsbild handlar det om 13 (26 procent) respektive 7 fällningar (14 procent).
12 av 16 beslut i den politiska kategorin är åt GAL-hållet. På motsatt sida finns inga sådana fällningar.
Carl-Vincent Reimers, medlem i Liberalerna, har skrivit rapporten. Han säger till Expressen att SVT och SR inte uppfyller kravet på opartiskhet.
– Det är en indikator på att public service faktiskt inte är så politiskt opartiskt som man gärna vill ge sken av.
Lotta Finstorp, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, säger till tidningen att det ”är särskilt allvarligt när förtroendet för public service ifrågasätts”. Hon menar att det är viktigt att värna om att rapporteringen från public service ska vara opartisk.
I rapporten understryker man samtidigt att granskningsnämnden friar betydligt fler fall än de fäller. Det rör sig om endast fem procent av ärendena som leder till fällande dom. Rapportförfattaren tror därför att fällningarna ”kan därmed beskrivas som ’toppen av ett isberg’ av vad medborgarna själva upplever som partiskt”.
Rapporten uppmärksammades i Medierna P1 i lördags. Jan Helin, som är programdirektör på SVT, valde dock att inte kommentera den.
Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT, skriver i ett mejl till Expressen, att public service under de sju åren som rapporten tar upp, så har man sänt flera hundratusen timmar radio och tv. Han menar att NMI inte kan bygga sina slutsatser på de 16 fällningar som handlar om politiska ämnen.
”Frågan är dock intressant och något vi jobbar med: Vi är vana att arbeta med höger-vänsterskalan.” Han menar att ”GAL-TAN-skalan har absolut infört nya dimensioner som vi måste vara observanta på”.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!