MUF i Stockholm vill lägga ned public service
Moderata ungdomsförbundet i Stockholm vill helt lägga ned public service. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


Moderata ungdomsförbundet, MUF, i Stockholms län vill helt lägga ned public service. På lördagen röstade man igenom ett förslag om att skrota SVT, SR och UR.

Oliver Rykatkin, MUF:s andre vice talman i Stockholm, säger till SVT att han ”tror att det här bara är ett första steg”.

– Uppenbarligen tycker tillräckligt många att public service har spelat ut sin roll och att det bör läggas ned, säger han.

Man hade yrkat på ett tillägg som innebär att Moderaterna ska verka för att public service på sikt ska läggas ned.

Enligt Mattias Thorsson, kommunikationschef hos Moderaternas länsförbund i Stockholm, röstade 109 personer för och 77 emot tillägget.

Förtroendet för public service sjunker

Moderaterna i Västra Götaland har sagt att public service-skatten ska ”avskaffas eller minimeras” samtidigt som man vill att uppdraget för SVT och SR ska begränsas. Det skriver riksdagsledamoten Jan Ericson på Twitter.

Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) skriver i ett Facebook-inlägg att Sverigedemokraterna har en liknande syn. Partiet vill inte helt avskaffa public service, då man ser det som ”en grundläggande del av svensk informationsinfrastruktur”. Men däremot föreslår man ”att det vänstervridna propagandamaskineriet ska bantas påtagligt och omorganiseras i grunden”.

Det innebär att man vill att serviceavgiften ska avskaffas och kostnaderna för public service ska minskas.

Public service i konflikt med rättsstaten

Fransson skriver att en motion på partiets stämma i november som rör public service framtid kommer att behandlas. Enligt honom lär ”den i allt väsentligt gå igenom” då den är ”undertecknad av inte mindre än 17 distriktsordföranden”.

Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott tycker att Moderaternas beslut i Stockholm är beklagligt. I en kommentar till SVT skriver han att ”Sverige behöver mångfald i media, mångfald av medier och vi behöver public service”.

Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger till tv-kanalen att beslutet ”är helt galet” och hoppas att det ska avvisas. Enligt henne behövs public service ”mer än i dag”.