Just nu håller jag på och läser om en utav mina favoritböcker, nämligen "I det sista regnet" av Janesh Vaidya. Den är oerhört vackert skriven och full av visdomar. (Om du inte har läst den, kan jag verkligen varmt rekommendera att du gör det.) Men hursomhelst, häromdagen kom jag till nedanstående stycke:
Tid, det som den moderna människan har minst av. Allt annat kan man köpa, men inte tid.
Det finns en berättelse om hur Vishnu beslöt sig för att stiga ner ur himlen och hälsa på hos världens rikaste människor. De rikaste bland jordens konungar gjorde sig redo att hälsa guden välkommen till sina palats. Men till deras förvåning sa Vishnu till dem: »Jag vet att ni tillsammans äger större delen av världen. Ni bor i palats med golv av rent guld. Men en sak tänker ni inte på: att ni förtjänar alla era rikedomar genom att göra av med det dyrbaraste ni har – tiden. Alla era jordiska ägodelar tar upp plats i era tankar och uppfyller er tid. Den här hemlöse mannen äger ingenting, men han har så mycket tid att han är rikare än er alla.
– Utdrag från boken "I det sista regnet" av Janesh Vaidya
Ja, vad säger man? Så himla fint och insiktsfullt. Sedan behöver man såklart inte göra sig av med allt man äger och har! Men faktum är ju trots allt att prylarna upptar en stor del av vår tid och våra tankar… När jag läste ovanstående stycke kom jag osökt att tänka på både minimalism och att pengar är tid, men också på downshifting.
Det slog mig att jag egentligen inte skrivit så mycket om downshifting här på bloggen. Visst har jag har snuddat vid begreppet tidigare och många av de saker jag lyfter är ju starkt kopplade till ämnet, men jag har inte skrivit så mycket om vad det egentligen innebär. Hög tid med andra ord!
Time is what we want most, but what we use worst.
– William Penn
Vad är downshifting?
Att downshifta eller växla ner handlar om att leva enklare, att dra ner på tempot och spendera tiden på ett meningsfullt sätt. Att hitta en bättre balans i livet, framförallt mellan arbete och fritid.
Generellt sett värderar en downshiftare tid över pengar och minskar därför ofta sin konsumtion, för att på så sätt hushålla med sina pengar och därmed inte behöva jobba lika mycket. Downshifting hänger även ihop en hel del med begreppet slow living.
Att downshifta kritiseras ibland, eftersom det går emot en hel del normer. Framförallt normen om att arbeta heltid och på så sätt bidra till samhället, genom att betala (högre) skatt och konsumera mer. Men man kan ju faktiskt bidra till samhället på många andra sätt! Dessutom har downshifting ofta en positiv bieffekt i form av en mer miljö- och klimatvänlig livsstil.
Generellt konsumerar en downshiftare som sagt mindre (vilket sparar jordens resurser). Samtidigt väljer många att exempelvis odla en del av sin mat själva eller återbruka och upcycla saker. Ytterligare en fördel är att downshifting kan bidra till bättre hälsa och ökat välmående (genom minskad stress, mer tid för återhämtning, vila och rekreation, samt olika former av fysisk aktivitet) vilket resulterar i minskade kostnader för sjukvård och sjukskrivningar.
Måste man gå ner massor i arbetstid, flytta ut på landet eller bli självförsörjande för att downshifta då? Nej, det behöver man såklart inte. Precis som med det mesta finns det inget rätt eller fel, utan flera sätt. Det handlar snarare om att hitta vad som passar en själv och att lägga sig på en nivå man trivs med.
Hur växlar man ner då? Som jag var inne på tidigare finns det såklart flera vägar, det beror ju lite på vilket mål man har. Men ett av mina favorittips är nedanstående:
Om du kommer fram till att du jobbar för mycket och vill gå ner i tid, se var du kan börja att skära. Klarar du att lägga undan 20 procent av din lön i ett halvår klarar du också att gå ner till 80 procents arbetstid och har dessutom en buffert.
– Utdrag från en intervju med Patrik Andersson i tidningen Landets Fria
Time is free, but it’s priceless.
You can’t own it, but you can use it.
You can’t keep it, but you can spend it.
Once you’ve lost it, you can never get it back.– Harvey MacKay
Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.