loading

Sorbet/slush gjord på isbitar, äpple, banan, frysta hallon & jordgubbar, samt pressad lime. Foto: Sandra Junhammar
Sorbet/slush gjord på isbitar, äpple, banan, frysta hallon & jordgubbar, samt pressad lime. Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: 3 goda recept med mogen banan

Sandra Junhammar

Har du bananer hemma som börjar bli lite deppiga eller övermogna? Toppen! I det här inlägget tänkte jag nämligen tipsa om vad du kan använda dem till. Samtliga recept är veganska och enbart sötade med frukt och bär – hälsosamt och gott på samma gång!

Foto: Sandra Junhammar

Recept 1. Banan- & müslitoppar

Dessa godingar må inte se mycket ut för världen, men jösses vad goda de är! Superenkla att göra och de kan dessutom varieras efter tycke och smak. Ett ständigt återkommande ’bakverk’ hemma hos mig.

Ingredienser

2 bananer (mogna eller övermogna)
ca 1 dl müsli eller kokosflingor
valfritt: frön, nötter, russin, gojibär, kakaonibs eller hackad mörk choklad (obs! kan innehålla socker/inte vara vegansk)
ev smaksättning: t ex kanel, kardemumma eller vaniljpulver

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 ºC. Skala och mosa bananerna med en gaffel. Blanda i övriga ingredienser. Klicka ut små ’toppar’ på en plåt och grädda mitt i ugnen, i ca 15 minuter eller tills topparna är gyllene till färgen. Klart!

Foto: Sandra Junhammar

Ett annat alternativ om man har bananer hemma som börjar bli övermogna är att skära dem i slantar/pengar och lägga dem i frysen. De är sedan perfekta att ta fram och använda i smoothies eller till bananglass! (Recept kommer här nedan.) Försök om möjligt att styckfrysa banan-slantarna så blir det lättare att ta fram den mängd du behöver (istället för att alla sitter ihop i en enda stor klump).

Antingen går det att breda ut dem på en plåt med bakplåtspapper och stoppa in dem i frysen, och sedan lägga över dem i plastpåsar (eller ännu hellre i burkar). Ytterligare ett alternativ är så klart att frysa in banan-pengarna i lagom stora portionsförpackningar från början.

Foto: Sandra Junhammar

Recept 2. Bananglass

Att göra egen glass på frysta bananer går både snabbt och smidigt, dessutom blir det riktigt gott! Även här kan smaksättningen närmast varieras i det oändliga.

Ingredienser

Frysta bananer i slantar (räkna ca 1-2 bananer per portion)
Valfri smaksättning, exempelvis:

– Hallon & lakrits (använd frysta hallon och lakritspulver)
– Apelsin & choklad (använd apelsinzest och kakao)
– Mango, lime & mynta (använd fryst mango)
– Blåbär & vanilj (använd frysta blåbär och vaniljpulver)
– Jordnötssmör & kakaonibs (alt. hackad mörk choklad)

Förslag på topping

– Hackade nötter och frön
– Torkad frukt och bär
– Kokosflingor

Gör såhär

Ta fram de frysta banan-slantarna och låt dem tina i ca 2 minuter. Mixa i en matberedare med valfri smaksättning tills du får en glassig konsistens. Smaka av, tillsätt valfri topping och ät direkt!

Bananglass med smak av mango, lime och mynta. Toppad med kokosflingor. (Tips! Det går fint att använda färdigpressad lime på flaska om man vill, som ett alternativ till färskpressad lime + skal). Foto: Sandra Junhammar

Bananglass smaksatt med frysta hallon och lakritspulver. Toppad med hampafrön och hallon. Foto: Sandra Junhammar

Recept 3. Hello Green-smoothie

En av mina absoluta favorit-smoothies (Hello Green) kommer från Josefine Jägers bok med samma namn. Supergod och sprängfylld av nyttigheter!

Ingredienser

1 ½ dl vatten
30 g babyspenat (eller kirskål!)
1 mogen banan
1 apelsin, riv gärna i lite av det yttre skalet
½ äpple eller päron
½ dl tinade havtornsbär eller ½ pressad citron
½ avokado (kan uteslutas, personligen äter jag den hellre bredvid)

Gör såhär

Skölj allt. Skala banan och eventuell avokado, pressa apelsinen, hacka all frukt och lägg alla ingredienser i en blender. Mixa slätt och fyll upp på glas (blir 1-2 st), toppa ev med lite kokosflingor. Njut!

Sorbet/slush gjord på isbitar, fryst banan och mango, samt lime och mynta. Foto: Sandra Junhammar

Bonusrecept: Uppfriskande sorbet/frukt-slush

Ytterligare ett mumsigt alternativ till smoothie eller bananglass är en hybrid av de båda. Eller det blir rättare sagt nästan mer som en blandning mellan sorbet och ice-slush… Hursomhelst så är det ett väldigt gott, svalkande och nyttigt alternativ en varm sommardag.

Fördelen med denna variant är att den inte blir lika mastig/mättande som bananglassen kan bli (i för stora mängder…)

Ingredienser

Isbitar
Banan (fryst eller färsk, mogen)
Frysta bär
Valfri smaksättning (se tips här ovan)

Gör såhär

Mixa isbitarna i en blender (Obs! det kräver en ganska stark blender). Tillsätt därefter övriga ingredienser, mixa och tillsätt eventuellt mer banan/bär/vatten för att få till önskad konsistens. Smaka av, tillsätt valfri topping och ät direkt!

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Sorbet/slush gjord på isbitar, äpple, banan, frysta hallon & jordgubbar, samt pressad lime. Foto: Sandra Junhammar
Sorbet/slush gjord på isbitar, äpple, banan, frysta hallon & jordgubbar, samt pressad lime. Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: 3 goda recept med mogen banan

Sandra Junhammar

Har du bananer hemma som börjar bli lite deppiga eller övermogna? Toppen! I det här inlägget tänkte jag nämligen tipsa om vad du kan använda dem till. Samtliga recept är veganska och enbart sötade med frukt och bär – hälsosamt och gott på samma gång!

Foto: Sandra Junhammar

Recept 1. Banan- & müslitoppar

Dessa godingar må inte se mycket ut för världen, men jösses vad goda de är! Superenkla att göra och de kan dessutom varieras efter tycke och smak. Ett ständigt återkommande ’bakverk’ hemma hos mig.

Ingredienser

2 bananer (mogna eller övermogna)
ca 1 dl müsli eller kokosflingor
valfritt: frön, nötter, russin, gojibär, kakaonibs eller hackad mörk choklad (obs! kan innehålla socker/inte vara vegansk)
ev smaksättning: t ex kanel, kardemumma eller vaniljpulver

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 ºC. Skala och mosa bananerna med en gaffel. Blanda i övriga ingredienser. Klicka ut små ’toppar’ på en plåt och grädda mitt i ugnen, i ca 15 minuter eller tills topparna är gyllene till färgen. Klart!

Foto: Sandra Junhammar

Ett annat alternativ om man har bananer hemma som börjar bli övermogna är att skära dem i slantar/pengar och lägga dem i frysen. De är sedan perfekta att ta fram och använda i smoothies eller till bananglass! (Recept kommer här nedan.) Försök om möjligt att styckfrysa banan-slantarna så blir det lättare att ta fram den mängd du behöver (istället för att alla sitter ihop i en enda stor klump).

Antingen går det att breda ut dem på en plåt med bakplåtspapper och stoppa in dem i frysen, och sedan lägga över dem i plastpåsar (eller ännu hellre i burkar). Ytterligare ett alternativ är så klart att frysa in banan-pengarna i lagom stora portionsförpackningar från början.

Foto: Sandra Junhammar

Recept 2. Bananglass

Att göra egen glass på frysta bananer går både snabbt och smidigt, dessutom blir det riktigt gott! Även här kan smaksättningen närmast varieras i det oändliga.

Ingredienser

Frysta bananer i slantar (räkna ca 1-2 bananer per portion)
Valfri smaksättning, exempelvis:

– Hallon & lakrits (använd frysta hallon och lakritspulver)
– Apelsin & choklad (använd apelsinzest och kakao)
– Mango, lime & mynta (använd fryst mango)
– Blåbär & vanilj (använd frysta blåbär och vaniljpulver)
– Jordnötssmör & kakaonibs (alt. hackad mörk choklad)

Förslag på topping

– Hackade nötter och frön
– Torkad frukt och bär
– Kokosflingor

Gör såhär

Ta fram de frysta banan-slantarna och låt dem tina i ca 2 minuter. Mixa i en matberedare med valfri smaksättning tills du får en glassig konsistens. Smaka av, tillsätt valfri topping och ät direkt!

Bananglass med smak av mango, lime och mynta. Toppad med kokosflingor. (Tips! Det går fint att använda färdigpressad lime på flaska om man vill, som ett alternativ till färskpressad lime + skal). Foto: Sandra Junhammar

Bananglass smaksatt med frysta hallon och lakritspulver. Toppad med hampafrön och hallon. Foto: Sandra Junhammar

Recept 3. Hello Green-smoothie

En av mina absoluta favorit-smoothies (Hello Green) kommer från Josefine Jägers bok med samma namn. Supergod och sprängfylld av nyttigheter!

Ingredienser

1 ½ dl vatten
30 g babyspenat (eller kirskål!)
1 mogen banan
1 apelsin, riv gärna i lite av det yttre skalet
½ äpple eller päron
½ dl tinade havtornsbär eller ½ pressad citron
½ avokado (kan uteslutas, personligen äter jag den hellre bredvid)

Gör såhär

Skölj allt. Skala banan och eventuell avokado, pressa apelsinen, hacka all frukt och lägg alla ingredienser i en blender. Mixa slätt och fyll upp på glas (blir 1-2 st), toppa ev med lite kokosflingor. Njut!

Sorbet/slush gjord på isbitar, fryst banan och mango, samt lime och mynta. Foto: Sandra Junhammar

Bonusrecept: Uppfriskande sorbet/frukt-slush

Ytterligare ett mumsigt alternativ till smoothie eller bananglass är en hybrid av de båda. Eller det blir rättare sagt nästan mer som en blandning mellan sorbet och ice-slush… Hursomhelst så är det ett väldigt gott, svalkande och nyttigt alternativ en varm sommardag.

Fördelen med denna variant är att den inte blir lika mastig/mättande som bananglassen kan bli (i för stora mängder…)

Ingredienser

Isbitar
Banan (fryst eller färsk, mogen)
Frysta bär
Valfri smaksättning (se tips här ovan)

Gör såhär

Mixa isbitarna i en blender (Obs! det kräver en ganska stark blender). Tillsätt därefter övriga ingredienser, mixa och tillsätt eventuellt mer banan/bär/vatten för att få till önskad konsistens. Smaka av, tillsätt valfri topping och ät direkt!

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024