loading




Foto: Sandra Junhammar
Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Inspiration – 3 goda soppor och hemgjord mjukost

Sandra Junhammar

Idag tänkte jag dela med mig av några goda recept – och vad passar bättre än några enkla, men värmande och matiga soppor? Jag tänkte också tipsa om två varianter av vegansk mjukost, så himla gott!

Rostad morots- & sötpotatissoppa

En mild och krämig soppa med smak av kokosmjölk, citron och kanel. Lite annorlunda, men väldigt god. Receptet kommer ursprungligen från Josefin Jägers bok Hello Green.

Foto: Sandra Junhammar

Antal portioner: 2

Ingredienser

1 medelstor sötpotatis (eller ca 3 vanliga potatisar)
1 medelstor morot
1 liten gul lök
2 ½ dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 msk grönsaks- eller lantbuljong
ca ½ dl pressad citron
1 tsk rivet citronskal (kan uteslutas)
en nypa malen kanel
½ tsk havssalt

Gör så här

Värm ugnen till 175 ºC. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Skala och skär potatis, morot och lök i lika stora bitar och fördela dem på plåten. Rosta i mitten av ugnen i ca 25-30 min (eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg). Låt svalna.
Koka upp kokosmjölk, vatten och buljong i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och häll i övriga ingredienser (utom citronjuicen) mixa till en slät soppa med en stavmixer. Tillsätt lite citronjuice i taget och smaka av. (Ta en mindre mängd citron om du använder vanlig potatis, istället för sötpotatis) Klart!

Tips! Har du färdigrostade rotfrukter i kylen som blivit över från en tidigare måltid, går det fint att använda dessa i soppan!

Nu går vi raskt vidare till nästa soppa, nämligen:

Vitlöksdoftande broccoli- & blomkålssoppa

En enkel, krämig och mättande soppa som mixas slät.

Foto: Sandra Junhammar

Antal portioner: ca 4-6
Tidsåtgång: ca 25 min

Ingredienser

3-4 vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 st broccoli (alt. ca 300 g fryst broccoli)
1 st litet blomkålshuvud (alt. ca 300 g fryst blomkål)
10 dl vatten
1,5 msk grönsaksbuljong
1 förp. (230 g) kokta, stora vita bönor alt. kikärtor
en nypa salt
koriander efter smak (kan uteslutas)
lite mald gurkmeja (kan uteslutas)

Gör så här

Skala, hacka och stek lök + vitlök på låg värme i lite olja, tills löken blir lite genomskinlig. Tillsätt vatten och buljong, låt koka upp. Ansa och dela blomkål och broccoli i mindre bitar. Tillsätt sedan dessa i kastrullen, tillsammans med bönorna. Låt sjuda i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan helt slät med en stavmixer. Smaka av och späd eventuellt med lite mer vatten vid behov. Toppa gärna med lite koriander och/eller pumpafrön. Klart!

Värmande soppa med chili & röda linser

Den här soppan är lika enkel att göra, som den är krämig och god.

Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Tillagningstid: ca 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
400 g potatis/sötpotatis (går även fint att blanda i t ex morot eller palsternacka)
500 g krossade tomater
1/2 -1 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
2 st grönsaksbuljongtärningar
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk olja
Hackad chili/chiliflakes efter smak

Gör så här

Skala och skär rotfrukterna, löken och vitlöken i bitar. Lägg de röda linserna i en finmaskig sil och skölj dem ordentligt. Fräs löken och vitlöken i oljan, tills de mjuknar. Tillsätt chilin.

Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Låt koka i ca 15-20 minuter på medelvärme, rör om då och då. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av och späd eventuellt med mer vatten vid behov. Toppa med lite persilja och/eller pumpafrön. Servera tillsammans med mjukt eller hårt bröd.
Soppan går fint att både frysa och ta med som lunchlåda.

Oavsett vilken soppa man äter, är det ju gott med bröd till och då vill man så klart ha något mumsigt pålägg också! Det här är ett lite lyxigare alternativ, nämligen två varianter av vegansk mjukost. Supergott på exempelvis en knäckemacka eller en skiva surdegsbröd!

Vegansk mjukost med schalottenlök & örter

Foto: Sandra Junhammar

Ingredienser

2 förp. (á 150 g) Oatlys ’På Mackan’
1 finhackad schalottenlök
basilika och timjan efter smak (helst fryst eller färsk)
ev en liten nypa salt

Gör så här

Skala och hacka löken. Finfördela örterna (om färska). Rör ihop samtliga ingredienser och njut!

Vegansk mjukost med vitlök & persilja

Ingredienser

2 förp. (á 150 g) Oatlys ’På Mackan’
½-1 pressad/finhackad vitlök
persilja efter smak (helst fryst eller färsk)
ev. en liten nypa salt

Gör så här

Skala och pressa/hacka vitlöken. Finfördela persiljan (om färsk). Rör ihop samtliga ingredienser och njut!

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading




Foto: Sandra Junhammar
Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Inspiration – 3 goda soppor och hemgjord mjukost

Sandra Junhammar

Idag tänkte jag dela med mig av några goda recept – och vad passar bättre än några enkla, men värmande och matiga soppor? Jag tänkte också tipsa om två varianter av vegansk mjukost, så himla gott!

Rostad morots- & sötpotatissoppa

En mild och krämig soppa med smak av kokosmjölk, citron och kanel. Lite annorlunda, men väldigt god. Receptet kommer ursprungligen från Josefin Jägers bok Hello Green.

Foto: Sandra Junhammar

Antal portioner: 2

Ingredienser

1 medelstor sötpotatis (eller ca 3 vanliga potatisar)
1 medelstor morot
1 liten gul lök
2 ½ dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 msk grönsaks- eller lantbuljong
ca ½ dl pressad citron
1 tsk rivet citronskal (kan uteslutas)
en nypa malen kanel
½ tsk havssalt

Gör så här

Värm ugnen till 175 ºC. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Skala och skär potatis, morot och lök i lika stora bitar och fördela dem på plåten. Rosta i mitten av ugnen i ca 25-30 min (eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg). Låt svalna.
Koka upp kokosmjölk, vatten och buljong i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och häll i övriga ingredienser (utom citronjuicen) mixa till en slät soppa med en stavmixer. Tillsätt lite citronjuice i taget och smaka av. (Ta en mindre mängd citron om du använder vanlig potatis, istället för sötpotatis) Klart!

Tips! Har du färdigrostade rotfrukter i kylen som blivit över från en tidigare måltid, går det fint att använda dessa i soppan!

Nu går vi raskt vidare till nästa soppa, nämligen:

Vitlöksdoftande broccoli- & blomkålssoppa

En enkel, krämig och mättande soppa som mixas slät.

Foto: Sandra Junhammar

Antal portioner: ca 4-6
Tidsåtgång: ca 25 min

Ingredienser

3-4 vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 st broccoli (alt. ca 300 g fryst broccoli)
1 st litet blomkålshuvud (alt. ca 300 g fryst blomkål)
10 dl vatten
1,5 msk grönsaksbuljong
1 förp. (230 g) kokta, stora vita bönor alt. kikärtor
en nypa salt
koriander efter smak (kan uteslutas)
lite mald gurkmeja (kan uteslutas)

Gör så här

Skala, hacka och stek lök + vitlök på låg värme i lite olja, tills löken blir lite genomskinlig. Tillsätt vatten och buljong, låt koka upp. Ansa och dela blomkål och broccoli i mindre bitar. Tillsätt sedan dessa i kastrullen, tillsammans med bönorna. Låt sjuda i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan helt slät med en stavmixer. Smaka av och späd eventuellt med lite mer vatten vid behov. Toppa gärna med lite koriander och/eller pumpafrön. Klart!

Värmande soppa med chili & röda linser

Den här soppan är lika enkel att göra, som den är krämig och god.

Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Tillagningstid: ca 30 minuter
Antal portioner: 4

Ingredienser

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
400 g potatis/sötpotatis (går även fint att blanda i t ex morot eller palsternacka)
500 g krossade tomater
1/2 -1 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
2 st grönsaksbuljongtärningar
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk olja
Hackad chili/chiliflakes efter smak

Gör så här

Skala och skär rotfrukterna, löken och vitlöken i bitar. Lägg de röda linserna i en finmaskig sil och skölj dem ordentligt. Fräs löken och vitlöken i oljan, tills de mjuknar. Tillsätt chilin.

Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Låt koka i ca 15-20 minuter på medelvärme, rör om då och då. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av och späd eventuellt med mer vatten vid behov. Toppa med lite persilja och/eller pumpafrön. Servera tillsammans med mjukt eller hårt bröd.
Soppan går fint att både frysa och ta med som lunchlåda.

Oavsett vilken soppa man äter, är det ju gott med bröd till och då vill man så klart ha något mumsigt pålägg också! Det här är ett lite lyxigare alternativ, nämligen två varianter av vegansk mjukost. Supergott på exempelvis en knäckemacka eller en skiva surdegsbröd!

Vegansk mjukost med schalottenlök & örter

Foto: Sandra Junhammar

Ingredienser

2 förp. (á 150 g) Oatlys ’På Mackan’
1 finhackad schalottenlök
basilika och timjan efter smak (helst fryst eller färsk)
ev en liten nypa salt

Gör så här

Skala och hacka löken. Finfördela örterna (om färska). Rör ihop samtliga ingredienser och njut!

Vegansk mjukost med vitlök & persilja

Ingredienser

2 förp. (á 150 g) Oatlys ’På Mackan’
½-1 pressad/finhackad vitlök
persilja efter smak (helst fryst eller färsk)
ev. en liten nypa salt

Gör så här

Skala och pressa/hacka vitlöken. Finfördela persiljan (om färsk). Rör ihop samtliga ingredienser och njut!

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024