loading



Foto: Sandra Junhammar
Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Så gör du eget örtsalt

Sandra Junhammar

Just nu är det troligen fler kryddland än vårt som fullkomligt svämmar över av diverse örter och kryddor. Superhärligt att äta färska eller torka/frysa in inför vintern ju! Om man vill kan man även svänga ihop sitt alldeles egna örtsalt.

Det fina med att göra det själv, är ju dels att man vet precis vad det innehåller (man slipper olika tillsatser, som smakförstärkare och klumpförebyggande medel) samtidigt som man kan välja kryddor efter tycke och smak. Dessutom blir det verkligen otroligt gott!

Jag brukar göra ett ‘allt-i-allo’-salt som är gott till det mesta, men självklart kan man anpassa kryddorna så att de passar extra bra till vissa maträtter eller råvaror. (Tips! Googla gärna för inspiration på smakkompisar.)

Personligen tycker jag att resultatet blir allra bäst om man blandar saltet med färska kryddor, men det går även att torka kryddorna först och sedan blanda ihop alltsammans. Dessutom vill jag hålla salthalten relativt låg, och har därför en relativt stor mängd örter/kryddor i förhållande till saltet – men även det är såklart en smaksak. Nåväl, här kommer receptet:

Det går åt relativt mycket örter och kryddor… (Skålen på bilden rymmer 4 liter). Foto: Sandra Junhammar

Örtsalt

Du behöver:

– Valfria färska kryddor och örter
– Valfri lök, tex vitlök, gräslök/purjolök/scharlottenlök
– Havssalt

Vikten av saltet ska vara hälften av vikten för de färska kryddorna + löken. Om du har 100 g salt, bör du alltså totalt ha ca 200 g av färska kryddor + lök.

Mitt salt innehåller persilja, gräslök, mynta, oregano, vitlök och så salt såklart.

Här är kryddorna mixade med salt. Notera skillnaden i volym jämfört med föregående bild! Foto: Sandra Junhammar

Såhär gör du:

1. Börja med att plocka och rensa örterna: ta bort grova stjälkar och fula blad. Skala vitlök/scharlottenlök.

2. Lägg örter och lök i en matberedare, häll över saltet och mixa till en grov massa.

3. Strö ut det blöta saltet på en plåt och låt det torka i ugnen på 50ºC (gärna varmluft). Rör om med jämna mellanrum.
Torktiden kan variera något och beror på hur blött saltet var från början, men räkna med åtminstone 4-5 timmar. Torka gärna saltet på kvällen och låt det sedan stå på eftervärme med ugnsluckan lite på glänt över natten.

4. När saltet är helt torrt, mixa det igen – till ett slätt, fint salt. Förvara sedan i en lufttät burk.

Örtsaltet är utbrett på en plåt och redo för att torkas i ugnen. Foto: Sandra Junhammar

Ett sista tips: Det kan vara en god idé att förvara örtsaltet i något annat än en glasburk – då slipper man slänga 70% av saltet när burken ramlar i golvet och blir fullt av glassplitter…

Foto: Sandra Junhammar

Eeeeh ja, det kom både ett gäng tårar och några fula ord när olyckan inträffade. Men men, det är ju inte värre än att jag får göra en ny sats framöver. Och som tur var, låg ju ca 30% av saltet i en annan burk, så lite örtsalt blev det ju trots allt, haha.

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Foto: Sandra Junhammar
Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Så gör du eget örtsalt

Sandra Junhammar

Just nu är det troligen fler kryddland än vårt som fullkomligt svämmar över av diverse örter och kryddor. Superhärligt att äta färska eller torka/frysa in inför vintern ju! Om man vill kan man även svänga ihop sitt alldeles egna örtsalt.

Det fina med att göra det själv, är ju dels att man vet precis vad det innehåller (man slipper olika tillsatser, som smakförstärkare och klumpförebyggande medel) samtidigt som man kan välja kryddor efter tycke och smak. Dessutom blir det verkligen otroligt gott!

Jag brukar göra ett ‘allt-i-allo’-salt som är gott till det mesta, men självklart kan man anpassa kryddorna så att de passar extra bra till vissa maträtter eller råvaror. (Tips! Googla gärna för inspiration på smakkompisar.)

Personligen tycker jag att resultatet blir allra bäst om man blandar saltet med färska kryddor, men det går även att torka kryddorna först och sedan blanda ihop alltsammans. Dessutom vill jag hålla salthalten relativt låg, och har därför en relativt stor mängd örter/kryddor i förhållande till saltet – men även det är såklart en smaksak. Nåväl, här kommer receptet:

Det går åt relativt mycket örter och kryddor… (Skålen på bilden rymmer 4 liter). Foto: Sandra Junhammar

Örtsalt

Du behöver:

– Valfria färska kryddor och örter
– Valfri lök, tex vitlök, gräslök/purjolök/scharlottenlök
– Havssalt

Vikten av saltet ska vara hälften av vikten för de färska kryddorna + löken. Om du har 100 g salt, bör du alltså totalt ha ca 200 g av färska kryddor + lök.

Mitt salt innehåller persilja, gräslök, mynta, oregano, vitlök och så salt såklart.

Här är kryddorna mixade med salt. Notera skillnaden i volym jämfört med föregående bild! Foto: Sandra Junhammar

Såhär gör du:

1. Börja med att plocka och rensa örterna: ta bort grova stjälkar och fula blad. Skala vitlök/scharlottenlök.

2. Lägg örter och lök i en matberedare, häll över saltet och mixa till en grov massa.

3. Strö ut det blöta saltet på en plåt och låt det torka i ugnen på 50ºC (gärna varmluft). Rör om med jämna mellanrum.
Torktiden kan variera något och beror på hur blött saltet var från början, men räkna med åtminstone 4-5 timmar. Torka gärna saltet på kvällen och låt det sedan stå på eftervärme med ugnsluckan lite på glänt över natten.

4. När saltet är helt torrt, mixa det igen – till ett slätt, fint salt. Förvara sedan i en lufttät burk.

Örtsaltet är utbrett på en plåt och redo för att torkas i ugnen. Foto: Sandra Junhammar

Ett sista tips: Det kan vara en god idé att förvara örtsaltet i något annat än en glasburk – då slipper man slänga 70% av saltet när burken ramlar i golvet och blir fullt av glassplitter…

Foto: Sandra Junhammar

Eeeeh ja, det kom både ett gäng tårar och några fula ord när olyckan inträffade. Men men, det är ju inte värre än att jag får göra en ny sats framöver. Och som tur var, låg ju ca 30% av saltet i en annan burk, så lite örtsalt blev det ju trots allt, haha.

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024