Naturligare liv: Att renovera ett torp från 1820
Blogg om hållbar livsstil och personlig utveckling
Foto: Sandra Junhammar


Ni som läst min blogg en tid vet ju att vi (min man och jag) håller på och renoverar ett torp. Jag har nog nämnt att det är totalrenovering som gäller (med betoning på total) men det kan ändå vara svårt att förstå vidden av det hela. Därför tänkte jag bjuda på några glimtar från de 1,5 år vi hållit på hittills. Håll i er! 😉

Foto: Sandra Junhammar

Det började alltså med att vi förälskade oss i den här gamla pärlan som byggdes 1820.

Bild från 1973.

De sista som bodde i torpet permanent, flyttade därifrån under 1930-talet och sedan dess har det använts som fritidshus och jaktstuga.

Foto: Sandra Junhammar

Ja, tills vi påbörjade den omfattande renoveringen i slutet av 2016.
Vi blev tvungna att riva ut samtliga ytskikt och gräva ut hela grunden.

Foto: Sandra Junhammar

Vi har spräckt stenar och sågat i berg…

Foto: Sandra Junhammar

Allt för att få till en vettig grund, då den gamla var så dålig att det inte var något att bygga vidare på.

Foto: Sandra Junhammar

Vi har transporterat ut mängder av sten, sand och rivningsmaterial.

Foto: Sandra Junhammar

Fixat med dränering, rördragning och en helt ny grundsockel.

Foto: Sandra Junhammar

Ersatt en del av allt det timmer som var dåligt.

Foto: Sandra Junhammar

Och gjutit en platta.

Det är oerhört skönt att den äntligen är på plats, även om det bär mig emot att vi ‘tvingades’ använda betong. Vi är väldigt måna om att använda naturliga och miljövänliga produkter i renoveringen, men ibland är det svårt att få ihop alla parametrar (som tid, ekonomi, miljö, kvalitet, osv).

Foto: Sandra Junhammar

Som tur är rör det sig ‘bara’ om 35 kvm och det är i princip det enda dåliga materialvalet vi har gjort/kommer göra – i övrigt blir det enbart schyssta produkter och material, så långt det någonsin är möjligt.

Foto: Sandra Junhammar

Hursomhelst håller vi nu på med taket!

Foto: Sandra Junhammar

Min man har plockat ned alla takpannor, samt de skivor och plankor som de vilade på. Och ja just det, hela murstocken också (eftersom den behövde muras om).

Foto: Sandra Junhammar

Såhär vacker är framsidan just nu… 🙈😂 Haha den ser lite deppig ut, men jag är övertygad om att det kommer bli jättefint när vi är klara.

Foto: Sandra Junhammar

Igår fick vi hursomhelst upp den nya takåsen (timmerstocken) som behövde bytas ut. Det var ett projekt bara att få upp den från marken till taket (utan några maskiner), men det flöt på bra.

Foto: Sandra Junhammar

Vi drevade/tätade med mossa, precis som de gjorde förr. Faktum är att samtliga stockar i hela torpet är tätade med vägg-/husmossa, sedan det byggdes.
(Vägg- och husmossa har den fördelen att den inte möglar och hanterar eventuell fukt på ett bra sätt.)

Foto: Sandra Junhammar

Den nya stocken fällde vi förresten själva, förra hösten.

Ni som orkat läsa såhär långt har nog förstått att det är ett ganska stort projekt vi tagit oss an, samt att vi har att göra ett tag till framöver.

Förhoppningen är att vi ska bli klara utvändigt i år, alltså få till tak och väggar (tätt hus). Och sedan kommer det troligen ta ytterligare ett år att färdigställa allt inomhus…

Utsikten från det som kommer att bli sovrum framöver. Foto: Sandra Junhammar

Men jag tror verkligen att det kommer bli himla bra när det är klart. ♥ Dessutom är jag så otroligt imponerad av min man, han är superduktig! Händig, noggrann och envis som synden (det är vi båda två, haha). Det går nog åt om man ska ro i land ett sånt här projekt, för det är verkligen inte alltid en dans på röda rosor.

Foto: Sandra Junhammar

Avslutningsvis vill jag bara skriva att vi försöker behålla så mycket av det gamla som möjligt, samt att vi är måna om att bevara karaktären på torpet. Förstår att det kan vara svårt att tro med tanke på bilderna, men ja – det är vår målsättning. Kan ju även tillägga att vi under hela processen rådfrågar en bekant som jobbar med byggnadsvård.

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

Han var ute och gick med hunden när han såg någon som satt på en påle i vattnet

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong