Naturligare liv: Att låta semestern vara just semester
Blogg om hållbar livsstil och personlig utveckling


Högsommar och semestertider – den mest efterlängtade tiden på året är äntligen här! Sol, värme, bad och lata dagar. Tid för avkoppling och återhämtning, eller?

Sedan jag var liten har jag alltid längtat till sommaren och årets längsta ledighet. Den har nästan ett magiskt skimmer kring sig; till och med i novembers snålblåst och isande vindar kan jag bli helt varm inombords bara jag tänker på sommaren. För att inte tala om alla romantiska planer som successivt börjar ta form flera månader i förväg. Man vill ju så gärna hinna med allt det där härliga man drömt om och krama ut varenda droppe njutning ur årets varmaste period. Det är dock lätt hänt att planera in för mycket…

Foto: Sandra Junhammar

Vill hinna med mycket

Man ska vårda sina relationer och åka land och rike runt för att träffa nära och kära, greja i trädgården och genomföra alla de där projekten man inte hunnit med tidigare. Kanske ska utemöblerna eller fasaden målas om, en altan byggas eller sommarstugan rustas upp. Helst ska man resa bort en vecka eller två under semestern, hitta på roliga aktiviteter för eventuella barn samt anlägga den perfekta solbrännan. Samtidigt ska man utnyttja båten, motorcykeln, husvagnen eller annan säsongsbetonad utrustning.

Oftast är det ungefär 58 punkter till på listan över saker man måste, borde och vill hinna med under semestern. Och medan man checkar av den ena punkten efter den andra, ska man helst vara glad, avslappnad och njuta hela tiden också.

Sedan ska gräset eller åtminstone häcken klippas, förrådet rensas och minst en bok läsas i hängmattan. Oftast är det ungefär 58 punkter till på listan över saker man måste, borde och vill hinna med under semestern. Och medan man checkar av den ena punkten efter den andra, ska man helst vara glad, avslappnad och njuta hela tiden också.

Foto: Sandra Junhammar

Som om inte det vore nog ska vi dessutom bekymra oss om vädret; antingen är det för kallt och regnigt eller också är det så varmt att man storknar. För att inte tala om ångesten som uppstår om man av någon anledning vill eller måste vara inomhus när det är fint väder ute, och därmed riskerar att missa årets enda fina dag. Pust och stön!

Nej, det är faktiskt inte alls säkert att semester är detsamma som avkoppling och vila. Det är ju så mycket man vill hinna med under dessa fyra veckors ledighet, saker som man inte orkar eller har tid till i vardagen. På något sätt ska sommarens ledighet väga upp all stress och press vi utsätts för under resterande delar av året. Det är lite som att vi försöker ta igen livet, under dessa få semesterdagar. Och vem kan klandra oss?

Foto: Sandra Junhammar

Från raket till snigel - inte det lättaste

De fyra semesterveckorna passerar oftast med ett swooosh. Med lite tur är vi då någorlunda utvilade och hann med ungefär en fjärdedel av allt vi önskat och planerat. Det blir lätt så att man sitter där dagen innan det är dags att återgå till arbete och vardag, full av ångest och är inte i närheten så utvilad som man skulle önska. Men måste det vara så?

Att bara ta det lugnt, mysa eller ligga på en picknickfilt och betrakta molnen – stannar alltför ofta vid en tanke, eftersom vi planerar att klämma in det efter att vi är klara med allt annat.

Svaret är nej, även om det är lite småklurigt att inte hamna där. Det finns såklart många anledningar till att semestern inte riktigt blir som vi tänkt oss. För det första är ofta förväntningarna orimligt höga och det blir inte bättre när vi jämför oss med alla perfekta bilder på sociala medier. För det andra kan det vara svårt att gå från vardagens rakethastighet till ett lugnare tempo, vi är liksom lite fartblinda.

För det tredje uppmuntras vi ständigt till att göra saker – att prestera på olika sätt. Varandet – att inte gör något speciellt, står oftast inte lika högt i kurs. Att bara ta det lugnt, mysa eller ligga på en picknickfilt och betrakta molnen – stannar alltför ofta vid en tanke, eftersom vi planerar att klämma in det efter att vi är klara med allt annat (och då finns som bekant ingen tid eller energi kvar). Slutligen har vi ju det dåliga samvetet, för jag misstänker att jag inte är ensam om att känna mig en aning lat om jag inte ständigt grejar med något.

Foto: Sandra Junhammar

Oplanerade stunder behövs också

Saken är den att vi behöver vila och återhämtning. Det är inte hälsosamt att ständigt göra något. Och ärligt talat är det först när vi tar det lugnt och slappnar av, som vi får perspektiv på saker och ting.

Om jag kunde resa bakåt i tiden och besöka mitt yngre jag, skulle jag be henne sänka kraven och förväntningarna på sommarledigheten rejält. Jag skulle tipsa om att stryka saker som bara känns halvkul eller rent av jobbiga från ‘att göra’-listan. Stryk så mycket du någonsin kan, för att skapa utrymme för de saker som ger dig mest energi och gör dig gladast! Men framförallt, försök att ha helt oplanerade stunder, eller helst dagar. Ge dig själv tid att stanna upp, utan några som helst krav på att göra något speciellt. Prioritera tid för vila och eftertanke; kanske är det dags att justera riktningen i livet något?

Personligen har jag kommit till insikten, att om valet står mellan högre standard eller mer frihet och fritid, så väljer jag det sista alternativet. Jag vill inte åka till Thailand och njuta av livet några få veckor om året, om det innebär att jag mår skit, är sönderstressad och jobbar häcken av mig resterande delar av tiden. Då väljer jag hellre bort dyra utlandsresor och den där lilla extra guldkanten, mot att kunna jobba mindre, hålla ett lägre tempo och må bra året runt.

Mitt mål och ambition är att skapa en vardag som jag varken vill eller behöver ta semester ifrån. Ett hållbart liv, med en hållbar vardag (det innebär såklart inte att alla dagar kommer vara en dans på röda rosor). Men det är mitt val. Ditt val kanske ser helt annorlunda ut, och det är okej! Faktum är att det är precis så det ska vara. Vi har alla olika mål och drömmar, eftersom vi är olika. Därför hjälper det inte att snegla på vad grannen eller ‘alla andra’ gör, du blir inte lyckligare av det. Försök hitta din egen väg istället och ta sedan ett steg i taget i den riktning som passar dig.

Foto: Sandra Junhammar

Med de tankarna önskar jag alla en riktigt fin sommar! Och du, ta en stund nu på en gång och gör något du mår bra av ♥

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen