Jag är verkligen svag för lussekatter, det är ju bara så himla gott! Tyvärr innehåller de traditionella varianterna i princip bara grejer jag försöker undvika att äta, typ raffinerat socker, mjölk, smör och ägg. Därför började jag leta efter veganska recept, som varken innehöll margarin eller vanligt socker – men hittade inget som kändes hundra. Då bestämde jag mig för att experimentera fram ett eget recept.
Resultatet blev förvånansvärt bra! Jag utgick från Vår Kokbok, men bytte ut de animaliska produkterna och ersatte sockret med dadlar + russin. Dessutom valde jag att använda vetemjöl special med fullkorn istället för vanligt vetemjöl, tänker att det blir något nyttigare iallafall. De blev lite grövre än vanliga lussekatter och kanske inte riktigt lika söta, men väldigt fluffiga och goda ändå ♥
Saffransbröd/lussebullar
Antal: ca 30-50 st
Ugnstemperatur: 225 °C
Ingredienser
200 g urkärnade dadlar
50 g russin + ev extra att ha i degen/som dekoration
1 dl vatten
1,5 g (3 pkt) saffran
1 påse torrjäst* för söta degar (motsvarar 50 g vanlig jäst)
75 g kokosolja
75 g rapsolja
5 dl havremjölk
14-15 dl vetemjöl special med fullkorn
Gör såhär
Mixa dadlar och russin i en matberedare. Tillsätt vatten och saffran, mixa till en jämn smet. Blanda ca 13 dl av mjölet med torrjästen och låt stå i ca 10 minuter. Smält under tiden kokosoljan i en kastrull, tillsätt rapsoljan och havremjölken. Värm till något varmare än fingervarmt (blandningen av dadlar/russin/vatten/saffran och olja/mjölk ska tillsammans hålla fingervarm temperatur). Addera mjölblandningen till degvätskan, lite i taget, och arbeta degen tills den blir blank och börjar släppa från kanterna. Russin kan tillsättas i degen eller vid utbakningen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Baka ut till lussekatter. Jäs brödet övertäckt på plåtar i ytterligare ca 20-30 minuter. Tryck eventuellt ner russin som garnering när brödet är färdigjäst. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Låt brödet kallna under bakduk.
* Jag hade bara torrjäst hemma och det funkade fint. Vill man använda vanlig jäst blandas den i degvätskan, istället för i mjölet.
Jag gillar som sagt lussekatter, men är också svag för pepparkaksdeg… Haha, japp jag tycker att degen är godare än de färdiga pepparkakorna!
Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.