Ärligt talat har jag tudelade känslor inför december, nästan lite hatkärlek. Det kan verkligen vara mysmånad nummer ett – med glöggmingel, julmarknader, pyssel, bak och en massa tända ljus. Men det kan också innebära en smockfull almanacka, julklappsstress, prestationsångest och alltför många tillställningar. Det är alltid så mycket som ska hinnas med, såhär på slutspurten av året.
Få saker har en så romantiserad och skimrande stämpel som just december och kanske framförallt julen. Förstå mig rätt, det kan verkligen vara en otroligt mysig period! Problemet är bara när förväntningarna blir för höga. Det kan vara svårt (eller nästintill omöjligt) att uppnå dessa orimliga förväntningar, vilket innebär att risken för misslyckande är hög.
Och när vi misslyckas med våra föresatser om den perfekta Disney-julen, kommer ofta missnöjet som ett brev på posten. Men, detta går ju alltid att dämpa med diverse julmat, godsaker och alkohol (personligen föredrar jag godsakerna, haha!) – eftersom vårt ”nya liv” som bekant inte börjar förrän efter jul och nyår…
Nej då, skämt åsido är jag inte ute efter att ge någon dåligt samvete. Jag har bara funderat på om det finns ett annat sätt. Kan man kan uppnå en lugn och fin jul, utan att springa runt som en skållad iller månaden innan? Och i så fall, hur gör man? Hur undviker man att alla de där sakerna och förberedelserna som ‘ska vara mysiga’, förvandlas till jobbiga måsten och borden?
Jag sitter tyvärr inte på alla svaren, men tänkte dela med mig av några av de tankar och förhållningssätt som hjälpt (och hjälper) mig såhär när vi närmar oss adventstider. Kanske kan de underlätta för fler? Egentligen är nedanstående tips ganska självklara och de flesta funkar dessutom året runt. Men av någon anledning brukar åtminstone jag behöva påminna mig lite extra om dessa saker den här tiden på året.
5 tips för ett lugnare & härligare december:
1. Vikten av ljus
Det är väl inte direkt någon nyhet att vi här i Norden har få timmar med dagsljus under den här delen av året. Men det gör verkligen stor skillnad för både energin och välmåendet att försöka ta tillvara på det lilla ljus vi får. En promenad på lunchen är verkligen toppen! Personligen tycker jag att det är ett skönt avbrott mitt på dagen, samtidigt som det ger motion, frisk luft och (förhoppningsvis) även solljus.
Jag brukar dessutom boosta mig själv med extra d-vitamin (i form av kapslar) för att slippa att humöret och energin dippar alltför mycket. Extra mysbelysning och att tända levande ljus kan också göra det lättare att välkomna mörkret.
2. Prioritera personligt
För mig har följande varit en svår men viktig insikt: Det kanske varken är möjligt eller rimligt att göra eller delta i allt som händer i samband med jul. Kanske är det bättre att välja bort några saker för att slippa stressa och kunna njuta av de saker som vi faktiskt valt att göra eller delta i. ‘Vill jag gå på den där julmarknaden, eller vill jag hellre vara hemma och baka lussekatter?’ I vissa fall är valet lätt och ibland är det svårare. Men att prioritera hårt och framförallt personligt kan göra stor skillnad.
3. Insikten om vad som är viktigt
Det är lätt hänt att fokus hamnar på de yttre omständigheterna och sakerna. Vi ska fixa den perfekta granen, pyntet, julklapparna och maten. För att inte tala om snön, den är oerhört viktig. Utan föregående saker går det inte att fira en riktig jul, eller? Jo det klart! Personligen upplever jag att julen handlar om en känsla eller stämning, snarare än yttre attribut. En känsla av lugn, värme, kärlek, mys och samhörighet. Självklart spelar omgivningen roll, den kan ju både hjälpa eller stjälpa stämningen, men den är inte det viktigaste. Det är fullt möjligt att ha det perfekt juldekorerade hemmet och dröm-klapparna under granen, men ändå sakna den där mysiga stämningen eller känslan…
Den här insikten har gjort att jag inte stressar upp mig på samma sätt längre kring de yttre faktorerna. ‘Ojdå, vi fick köpa färdiga pepparkakor i år. Äsch det är ingen fara, det går fint det med.’ Eller ‘Hoppsan vi hann visst inte genomföra den där storstädningen som vi hade tänkt oss. Ja, ja det blir nog jul ändå.’ Det viktigaste är ju inte att allt är perfekt, utan snarare stämningen och att umgås med nära och kära.
4. Skapa rätt stämning
Vad skapar egentligen julstämning? Eller vi kan börja i andra änden, med vad som absolut inte skapar julstämning – och det är stress! Troligen beror det på att stress inte är speciellt kompatibelt med de känslor som förknippas med julstämning, nämligen lugn, värme, kärlek, mys och samhörighet…
Saker som däremot kan bidra till rätt stämning är: musik, levande ljus, dofter och smaker (typ apelsin, glögg, pepparkakor). Jag upplever också att stämningen är starkt sammankopplad med hur vi mår. När vi mår bra är det betydligt lättare att skapa en mysig stämning än om vi mår dåligt. Att vara snäll och ta hand om sig själv (och andra) är alltså en god idé av flera anledningar.
5. Måttfullhet
Som vid alla högtider och festligheter bjuds det ofta på en hel del godsaker i samband med jul, inget fel i det! Men personligen upplever jag att det lätt blir lite för mycket av det goda – att hela december förvandlas till en enda lång frossar-månad. Man behöver ju såklart inte avstå helt från godsakerna, men att hitta en rimlig nivå har varit viktigt för mig.
Kanske är det bättre att avstå från den där extra portionen man tar (bara för att det är så himla gott) om man vet med sig att man kommer att må dåligt av det efteråt. Bästa tipset är att äta lugnt och med närvaro – att verkligen njuta av maten och godsakerna, snarare än att försöka trycka ned så mycket som möjligt på kortast möjliga tid…
Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.