I dag finns det över 500 fall av narkolepsi anmälda till Läkemedelsförsäkringen. Advokaten Mats Wikner företräder över 300 personer som har fått sjukdomen. 61 av dem har fått avslag på sin ansökan om ersättning. Det skriver SvD.
Han och flera andra beskriver det som den största medicinska katastrofen inom svensk sjukvård i modern tid.
– I vissa familjer är det kaos för att barnen mår så dåligt, hela familjens liv handlar om att hålla ihop det, säger han till tidningen.
Orkade inte längre
Det är snart tio år sedan som myndigheterna uppmanade befolkningen att vaccinera sig mot svininfluensan. Men 2010 började många barn och unga som tagit Pandemrix-sprutan att uppvisa olika trötthetssyndrom.
Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som innebär att man har ett okontrollerat sömnbehov. En person kan somna nästan 30 gånger under en dag.
En 24-årig man, som fick narkolepsi efter massvaccineringen, har avslutat sitt liv. Enligt pappan orkade han inte längre, skriver SvD.
Mats Wikner är nu orolig att fler kommer att förlora sin kamp mot sjukdomen.
– Det finns några som funderar på att avsluta sitt liv, säger han till tidningen.
Staten har lovat att de som fick narkolepsi av vaccinet ska få en ny prövning om de har nekats ersättning från Läkemedelsförsäkringen.
Utbetalningen av den statliga ersättningen har hamnat på Kammarkollegiets bord. Det innebär att de drabbade kan vända sig dit då de har rätt till en ny prövning för att få en bedömning av sin sjukdom. Myndigheten ska pröva om det finns ett samband mellan vaccineringen och narkolepsin.
Hopplös kamp
Men både Läkemedelsförsäkringen och Kammarkollegiet använder sig av samma bolag, Mavera, som erbjuder försäkringsmedicinsk rådgivning. Mats Wikner är dock kritisk till att staten och privata försäkringsbolag använder samma bolag. Han menar att man ”borde hålla sig undan minsta lilla jäv i situationer som dessa”.
Samtidigt har det dykt upp nya fall av sjukdomen. Anne-Marie Landtblom, professor i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger till tidningen att minst åtta personer på senare år har blivit diagnostiserade med narkolepsi. Detta efter att de länge har varit odiagnostiserade eller har fått fel diagnos.
SvD har pratat med flera drabbade och de beskriver sin kamp mot Försäkringskassan som hopplös. Enligt Landtblom har det under de senaste två åren blivit mycket svårt att ha att göra med myndigheten då man inte godkänner läkarintygen.
Kammarkollegiet har hittills prövat 100 fall. I sex fall har bedömningen skilt sig från den första prövningen, vilket innebär att man sannolikt finner ett samband mellan vaccineringen och narkolepsin.
Staten har hittills betalat ut 759 000 kronor till de sex drabbade. Enligt tidningen kommer ersättningen från staten att dröja till omkring 2021 innan den blir märkbar på riktigt.