Regeringen möter hård kritik från oppositionspartierna efter att den så kallade gymnasielagen för ensamkommande unga har underkänts i domstol.
Moderaterna vill nu att lagen rivs upp.
– Sex dagar efter det att lagen träder i kraft så har den underkänts av en domstol, det måste vara något slags rekord, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, till TT.
Gymnasielagen skulle ge ensamkommande unga en ökad chans att få stanna i landet, men enligt domstolen har beredningen av lagen varit för dålig. Lagtexten om sänkta krav på att kunna styrka sin identitet är inte möjlig att tillämpa, enligt domen i migrationsdomstolen i Malmö.
Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen och tidigare migrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering, säger att beslutet i migrationsdomstolen var "förutsägbart".
– Det är väldigt dåligt att den skarpa kritik som lagrådet framförde och de invändningar som kom från en lång rad remissinstanser inte fick något genomslag. I dag har vi sett resultatet efter sex dagar, säger han.
Vill riva upp
Billström anser att lagen måste rivas upp och han tycker att det åligger regeringen att göra det.
– Man har som många gånger under den här mandatperioden underordnat rättssäkerheten politiska hänsyn och det får man inte lov att göra för då blir det på det här sättet, säger han.
Inte heller för Sverigedemokraterna kommer beskedet om migrationsdomstolens dom som en direkt överraskning. Paula Bieler, partiets talesperson i migrationsfrågor, påpekar att SD har riktat särskit stark kritik mot den del av lagen som innebär att kraven för att kunna styrka sin identitet sänks.
Bieler hoppas att det inte kommer några fler domar förrän Migrationsöverdomstolen har prövat frågan.
– Det innebär förhoppningsvis att inga uppehållstillstånd behöver beviljas till personer vars identitet man egentligen inte känner till, säger Bieler till TT.
Kritik från L
Även Liberalerna sällar sig till de som kritiserar regeringen efter domen i migrationsdomstolen. Paritet hänvisar till att man vill ha en migrationspolitik som går i linje med asylrätten. De framhäver också de slopade identitetskraven som något negativt.
"Det vi befarade med detta hafsverk blev tyvärr sant”, säger Robert Hannah, biträdande integrationspolitisk talesperson för Liberalerna, i ett uttalande.
(TT)