Misstänkt fall av ebola i Malmö
Två anställda från Sudans hälsoministerium den 14 augusti 2019. Foto: Patrick Meinhardt/AFP/Getty Images


Skånes universitetssjukhus i Malmö utreder just nu ett misstänkt fall av ebola, rapporterar Aftonbladet.

När patienten kom in i går med feber fattade man misstankar direkt.

– Det är patientens symptom och vart patienten har rest. Det finns bekräftade fall av ebola i området där personen har vistats, säger Maria Josephson, verksamhetschef på infektionskliniken, till tidningen.

Under dagen väntar man på provsvaren. Samtidigt har man isolerat personen från övriga patienter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till nyhetsbyrån TT att enstaka misstänkta ebola-fall varje år utreds i Sverige. Hittills har man konstaterat att ingen har varit smittad.

– Det är framförallt att man har exponerats som är den viktigast biten. De tidiga symptomen är väldig lika malaria och liknande infektionssjukdomar med feber. Då är det viktigt att man kan diskutera med patienten i fråga om de varit i områden där det möjligen kan finnas.

Enligt SvD finns det just nu ett allvarligt utbrott av ebola i Kongo-Kinshasa där över 3 000 människor har insjuknat och omkring 2 000 har dött. Samtidigt rapporteras det om ett 50-tal nya fall varje vecka.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.