Midsommar är magiskt

Kulturarv: MidsommarfirandeNär ljuset och grönskan är som starkast firar vi midsommar. Det är en högtid med gamla anor som har anpassats till samtiden. Glädjen och magin är dock tidlös, och med lite fantasi kan naturens alla väsen anas.


Midsommar är något fantastiskt, magiskt och vackert. När ljuset är som starkast firar vi naturens skönhet och gläds i vänners sällskap. Det är en fest för stora och små, och barnen leker tittut bland gröna buskar.

Vad jag minns var det dock inte alltid så lätt att som barn få till det där med sju gärdsgårdar att hoppa över. Det gick an med blommorna, värre var det att över huvud taget finna en gärdsgård bland villakvarterets välordnade trädgårdar. Snillrikt bytte vi ut gärdsgårdarna mot häckar och staket. Men alla kunde inte användas. Vissa var för höga eller för stickiga för att komma över, andra gränsade till grannar som jag som barn helst inte ville stöta på. Det var ju också hemligt och magiskt att plocka sju sorters blommor och hoppa över sju gärdsgårdar. Inget ord fick yppas och helst skulle det ske när ingen såg på, ingen vuxen i alla fall. Kompisarna gick bra, vi sprang tillsammans, skrattandes, fastän tyst.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!