Krönika: Hur vi gör rätt val enligt indisk visdom

Traditionell kultur: Att välja rätt

Vagn med Lord Krishna och Arjuna i staden Kurukshetra. Foto: Shutterstock


I Bhagavadgita finns mycket djup visdom. Där finns berättelsen om ett slag mellan Arjuna och Duryodhana. Det är dock en tidigare händelse, återgiven i det indiska eposet Mahabharata, som avgör utgången i slaget. Den talar på flera sätt till oss i dag.


Relationen mellan Duryodhana och hans familj, Kauravas, och Arjuna och hans familj, Pandavas, har nått ett kritiskt lågvattenmärke. Det som står på spel är vem som ska styra riket. Duryodhana (vars namn på sanskrit betyder extremt hård) rekommenderas att rådfråga och söka hjälp från Krishna, den levande guden och förkroppsligandet av Vishnu (för en del indier den högsta gudomen). Arjuna (som betyder vit eller klar) har fått samma tanke. Det sades att den som kommer till Krishnas hus först ska få en speciell gåva.

Duryodhana drivs av girighet och ser därför till att vara där först. Men Krishna ligger och sover i sängen, och det skulle vara oerhört vanvördigt att väcka honom. Så Duryodhana sitter vid huvudändan av sängen och ängslas hela natten och vill att Krishna ska vakna och se att han är där först. Arjuna, å sin sida, ber sina böner och får sig en god natts sömn. Så småningom anländer han till Krishnas hus och upptäcker att Krishna fortfarande sover. Eftersom Duryodhana sitter vid huvudändan av Krishnas säng sätter sig Arjuna vid fotändan och ber.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!