Storsjöodjur och vattenväsen

På Nationalmuseum Jamtli i Östersund finns bland annat den sax som på slutet av 1800-talet användes för att försöka fånga in Storsjöodjuret. Foto: Nationalmuseum Jamtli


Folktro, övernaturliga väsen och odjur. Vi lyssnar på Tommy Kuusela, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen, som föreläser på Gamla Uppsala museum.

Kuusela disputerade 2017 på en avhandling om relationen mellan gudar och jättar i den fornnordiska tron och har, förutom sin post vid Institutet för språk och folkminnen, även hörts i podden När man talar om trollen, som han håller i samarbete med Oknytt samt podden Mytologier.

Kvällens föreläsning hålls i samarbete med Gamla Uppsala museum som en del i en serie om folktro. Temat är vattnets väsen och fokus ligger på odjur som sägs ha setts i hav och insjöar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!