Många utländska gästarbetare avvisas vid gränsen


Ett stort antal gästarbetare har de senaste veckorna blivit avvisade vid gränskontrollerna i södra Sverige. Orsaken är att de saknar arbetstillstånd, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

I maj avvisades 43 ukrainska medborgare vid gränskontrollen i Trelleborg. Ett 40-tal ukrainska och vitryska bärplockare upptäcktes för en vecka sedan när polisen gjorde en rutinkontroll hos en bärodlare i Landskrona. På en gård i Kalmar gjorde man en liknande upptäckt, vilket innebar att 18 utländska medborgare avvisades ur landet.

Enligt P4 Malmöhus har gränspolisen den senaste tiden avvisat över 200 utländska medborgare som kommit för att bland annat plocka jordgubbar.

Antalet personer som har blivit utvisade vid gränserna har ökat betydligt jämfört med tidigare år, enligt polisen.

– Nu när bären börjat mogna så ser vi att de kommer många. Tidigare år har de handlat om en till tre personer som kommer, men nu ser vi att det kan vara 40–50 stycken som kommer på en och samma gång. Vi har sett en markant ökning, säger Ewa Gun Westford, polisens presstalesperson region Syd, till SVT.

Förutom gränskontroller gör även polisen inspektioner vid arbetsplatser där man har kontrollerat tillstånd och upprättat anmälningar. Enligt Westford ser man också en ökning av anmälningar mot arbetsgivare.

Hittills har polisen upprättat 42 anmälningar mot arbetsgivare som har anställt gästarbetare som inte har arbetstillstånd. Förra året rörde det sig om 35 anmälningar.

Polisen har tidigare gått ut med en varning till arbetsgivare i Sverige att man gör sig skyldig till brott om man anställer arbetare som uppehåller sig olagligt i landet. Man riskerar att få böter och en avgift på 46 500 kronor per illegal arbetare, enligt Lokaltidningen.se.

För en månad sedan dömdes en arbetsgivare till dagsböter på 36 000 kronor och en särskild avgift på 409 000 kronor. Detta då denne hade anställt arbetskraft utan tillstånd.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.