Georgiska tjuvligor bakom en stor del av stölder i Sverige
Georgiska stöldligor står för en stor del av stölder i Sverige. Foto: Skärmdump/TV4


Polisen har i flera år varnat för att internationella ligor kommer till Sverige för att stjäla och sedan sälja varorna utomlands. TV4 Nyheterna rapporterar att tjuvligor från Georgien står för en stor del av stölderna.

Under de senaste åren har antalet dömda georgier ökat. En del av stöldgodset skickas som paket från Sverige till Georgien.

– Från Sverige tar vi emot i genomsnitt 2–3 paket om dagen, säger Otar Rikadze, biträdande chef för riksenheten vid Georgiens tullmyndighet, till tv-kanalen.

Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, NOA, berättar för TV4 att han har varit med tulltjänstemän och öppnat paketen i Georgien. Hans bedömning är att det är varor som har stulits från butiker i Sverige. Samtidigt beräknade man att varje paket hade stöldgods där marknadsvärdet ligger på 35 000–40 000 kronor.

Enligt tv-kanalen har antalet dömda georgier i Sverige ökat. 2013 dömdes 90 personer georgiska medborgare för brott. 2018 hade antalet ökat till 252 personer.

Löfving säger att polisen inte har en tillräcklig hög förmåga både vad gäller att arbeta med inre och yttre gränskontroll. Han menar att polisen behöver öka sin förmåga och man behöver utveckla samarbetet med andra myndigheter som är kopplat till gränskontrollen.

Polisens ambition är att till år 2024 få kontroll över den internationella kriminaliteten år 2024. Enligt Löfving tar de utländska ligorna alltmer plats i Sverige.

På frågan vad som händer med samhället om det fortsätter, svarar han:

– Det sprider otrygghet och det minskar förtroendet för rättsväsendet om utländska medborgare kan komma hit och begå brott som drabbar vanliga människor väldigt kraftigt i vardagen.