Utländsk kringresande liga begick över 80 åldringsbrott
En utländsk liga står åtalade för att ha stulit från ett 80-tal äldre personer. Foto: Epoch Times-arkivbild


En kringresande utländsk liga har under nära tre års tid begått brott mot 80–90 äldre människor runt om i landet. Ligan, som består av fyra personer, har framför allt riktat in sig på att stjäla plånböcker, skriver Arbetarbladet.

De fyra personerna är mellan 30 och 35 år och sitter häktade i Göteborg misstänkta för grova brott mot framför allt äldre människor.

Grova stölder

– Det här rör brottslighet i princip hela landet, från norr till söder, säger kammaråklagare Petter Lundgren, till tidningen.

Enligt åklagaren har personerna eller delar av ligan närmat sig sina offer i deras hem, i butiker eller under promenader. Bevisningen som han har att gå på är bland annat bilder från olika övervakningskameror.

Lundgren säger till Arbetarbladet att det i grund och botten handlar om grova stölder. Framför allt har man kommit åt de äldres pengar genom ficktjuveri eller genom att ta sig in i offrens bostäder. Därefter har man tagit eller försökt ta ut pengar från deras bankomatkort.

Åklagaren har kunnat knyta de misstänkta till brotten tack vare stor hjälp från polisens Cirka-grupp. Brottsanmälningar har kommit in från Malmö ända upp till Luleå.

Misstänkt penningtvättsbrott

En av de misstänka kunde gripas i Rumänien. Ytterligare en person hittades i Spanien efter att en europeisk arresteringsorder hade skickats ut.

En av männen åtalas också för grovt penningtvättsbrott. Han misstänks för att ha tvättat omkring 265 000 kronor – pengarna som ska ha kommit från den brottsliga verksamheten.

För en vecka sedan rapporterade SVT om en liga bestående av två gifta par från Rumänien som riktade in sig på att stjäla från äldre människor. De står åtalade för att ha stulit guld, pengar och värdeföremål från ett 30-tal personer runt om i Sverige. Med hjälp av systematisk brottslighet har de kunnat leva ett lyxliv.

Enligt polisens Circa-grupp har man kartlagt 30–40 ligor som riktar in sig på äldre människor. Ligorna opererar över hela Europa.