Rumänska parligor blev rika på äldrebrott
Två par från Rumänien står åtalade för åldringsbrott. Foto: Skärmdump/SVT


Två gifta par från Rumänien står åtalade för att stulit guld, pengar och värdeföremål från ett 30-tal äldre personer runt om i Sverige. De två paren har kunnat leva ett lyxliv med hjälp av systematisk brottslighet, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

De två paren kommer från en liten stad i östra Rumänien där de har varsina nybyggda villor. Under vissa perioder har de inte bott i sina hus; istället har de rest runt i Europa utan något vanligt arbete.

”Plundrar deras bostäder”

Under en månads tid i slutet av 2017 reste de runt i södra och mellersta Sverige och lurade in sig hos gamla människor.

– Man åker runt här, man ger sig på äldre människor – oftast inte under 70 år, snarare 80–90 år gamla – plundrar deras bostäder och så lever man på det helt enkelt, säger Christer Sammens, kammaråklagare, till tv-kanalen.

Polisutredaren Roger Wiik säger till SVT att kvinnorna har lurat sig in i de äldres bostäder genom att ringa på och be om att få fylla på en flaska med vatten eller så har man bett om mat. Sedan har den andra kvinnan smugit sig in och länsat bostaden på guld, pengar och andra värdesaker.

– De har begått de här brotten från Ulricehamn i söder upp till Hudiksvall i norr. Vi vet inte hur de har hittat de här gamlingarna, men antagligen har de lärt sig att se hur äldre människor bor. Det kanske står en rullator utanför dörren eller så chansar de bara, säger han till tv-kanalen.

De två paren greps i december 2017 misstänkta för över 200 åldringsbrott. Samtliga fyra misstänkta har i förhör erkänt att de har utfört dessa typer av brott. Av dessa brott har åklagaren valt att väcka åtal i 34 fall. Offren har varit i åldern 65–98 år, mestadels kvinnor.

Arbetar snabbt och metodiskt

Rättegången mot de två paren väntas hållas i Hudiksvalls tingsrätt inom två veckor. Åtalet består av 34 olika punkter och gäller 22 fall av grov stöld samt 12 fall av försök till grov stöld.

Brotten har bland annat begåtts i Hultsfred, Växjö, Laholm, Båstad, Rättvik, Gävle, Kristinehamn och Oxelösund.

Den så kallade parligan är en av 30–40 ligor – där man riktar in sig på äldre människor – som polisens Circa-grupp följer och kartlägger, rapporterar SVT.

Enligt polisen är ligorna oerhört brottsaktiva och arbetar snabbt och metodiskt, vilket innebär att de är svåra att komma åt.

Circa-gruppen i Sverige samarbetar samtidigt med polisen i andra europeiska länder. Tillsammans har man sett att ligorna opererar över hela Europa och drar in stora summor pengar.

– När vi tittar på hur mycket pengar som omsätts och hur brottsaktiv man är så rör det sig om väldigt stora summor. Om vi ser generellt på de internationella ligorna som begår åldringsbrott så är det ett yrke de har, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp, till tv-kanalen.