Antalet unga marockaner som söker asyl har minskat kraftigt. En av orsakerna tros vara ett nytt samarbete mellan Sverige och Marocko. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
För några år sedan uppmärksammades de marockanska gatubarnen i medierna. Många av dem sov utomhus, var ofta drogpåverkade och begick grova brott.
”10 procent är minderåriga på riktigt”
Ett nytt avtal mellan Sverige och Marocko gör det möjligt för polisen att matcha de unga personernas fingeravtryck mot Marockos databaser. Detta är något som har gett resultat, enligt polisen.
Christian Frödén, gruppchef på gränspolisen i Stockholm, säger till tv-kanalen att många av de lämnar landet när man har hittat deras identitet. Enligt honom vill de ”inte att polisen känner till vilka de är eftersom då kan de straffas och bli utvisade till Marocko”.
Statistik från Migrationsverket visar att de senaste sju åren har 1 800 ensamkommande från Marocko sökt asyl i Sverige. I år har 55 personer sökt asyl jämfört med förra året då det var 126 stycken.
Samtidigt visar testerna av fingeravtryck att 90 procent av de som kontrolleras är yngre än 18 år.
– Enligt de siffror vi har genom samarbetet med Marocko och jämförelser med fingeravtryck så skulle jag säga att 10 procent är minderåriga på riktigt, säger Frödén till SVT.
Lever utanför samhället
Polisen eller Socialstyrelsen vet dock inte exakt hur många ensamkommande marockaner som finns i Sverige då många tar sig in i landet illegalt. 2017 beräknade man att cirka 800 barn och ungdomar från Marocko och andra länder i Nordafrika lever helt utanför samhället i framför allt Stockholm och Göteborg.
Många av de personer som är under 18 år, och som tidigare har bott på gatan, har nu blivit placerade i familjehem eller liknande boenden.
En person som ljög om sin ålder är Ali som kom till Sverige för ett år sedan. Enligt tv-kanalen sade han att han var 16 år, men efter att gränspolisen skickade hans fingeravtryck till Marocko visade det sig att han var 22 år.
Han bor nu på gatan i Stockholm och begår brott för att kunna försörja sig. Samtidigt har han ansökt om asyl men han tror inte att han kommer att få uppehållstillstånd.
– Det är tufft och jag känner mycket stress och oro över att leva såhär, säger han till SVT.
I stället för Sverige vill han vidare till Belgien där han har kontakter och där han har för avsikter att börja sälja droger.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!