Marocko har börjat acceptera återtagande av allt fler unga från svenska gator och torg.
Siffran har ökat från 8 till 82 på två år, konstaterar en nöjd svensk justitieminister.
Omkring 800 barn och ungdomar från Marocko och andra länder i Nordafrika har beräknats leva helt utanför samhället i framför allt Stockholm och Göteborg. Många av dem har fastnat i drogberoenden. Eftersom de flesta saknar id-handlingar har dock Marocko varit högst ovilligt att se till att de återvänder hem.
Men den trenden har svängt: från 8 accepterade 2015, till 35 i fjol och vidare till 82 hittills i år, efter bara fem månader.
Avtal i fjol
– Det jobb som vi gjort när det gäller Marocko verkar nu bära frukt. Det är viktigt mot bakgrund av att vi har och har haft under ganska många år ett problem med marockanska ungdomar som har levt lite kringdrivande i Europa, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT i samband med fredagens möts för EU:s inrikes- och justitieministrar i Luxemburg.
Både Johansson och inrikesminister Anders Ygeman (S) har de senaste åren träffat en rad marockanska myndighetsföreträdare för att trycka på. Ett avtal om gatubarnen skrevs mellan Sverige och Marocko i maj i fjol.
"Klara sig själv"
Vad som händer med ungdomarna när de väl återvänt är en annan sak.
– Det är ju Marockos ansvar för sina egna medborgare. Samtidigt så vet vi att en del av de ungdomar som befinner sig här har sina familjer i Marocko och man kan inte skicka tillbaka någon som är underårig utan att det finns ett mottagande, betonar Johansson.
– Men är man en vuxen man så får man helt enkelt klara sig själv i sitt eget hemland, säger justitieministern.
(TT:s korrespondent i Luxemburg)