Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna kunde jubla mest i EU-valnatten.
För L blev valkvällen en rysare som slutade med en lättnadens suck.
Liberalerna riskerade att åka ur EU-parlamentet. På partiets valvaka var nervositeten stor när det preliminära valresultatet presenterades vid 23-tiden.
L hamnade på 4,1 procent, en hårsmån över fyraprocentsspärren.
– Vi är besvikna, vi hade velat ha fler röster, säger partiledare Jan Björklund.
L får ett mandat
Han konstaterar att L:s profil att vara det mest EU-vänliga partiet inte har varit någon valvinnare.
– Vi visste att det blåser motvind, men vi sticker inte upp blöta fingrar i luften, sade Björklund.
Resultatet innebär en tillbakagång med nästan 6 procentenheter för L, mest av alla partier som backade. Men L får behålla ett av sina två mandat.
På andra håll jublades desto mer.
SD ökar mest
Sverigedemokraterna misslyckades med att nå målet att bli andra största parti, men var ändå det parti som gick fram mest jämfört med 2014.
Partiet får 15,4 procent, en uppgång med nästan 6 procentenheter. SD går därmed från två till tre mandat.
– Det är helt fantastiskt, vi vet hur svårt det är att få ut Sverigevänner att rösta i det här valet, sade partiledaren Jimmie Åkesson.
Åkesson tycker att valrörelsen haft för lite sakpolitiskt innehåll och desto mer smutskastning.
Det blev ett högt valdeltagande för att vara ett EU-val. Drygt 53 procent av de röstberättigade deltog, enligt den preliminära siffran. 2014 var det 51,1 procent
Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson konstaterar i SVT att ett nytt rekord slagits i svenska EU-val.
Enligt Valu var freden den viktigaste valfrågan för väljarna; 58 procent angav den. Strax efter kom demokrati i EU på 54 och brottsbekämpning på 50 procent.
Första valframgången
För Moderatledaren Ulf Kristersson innebar EU-valet en första valframgång som partiledare och det första valet på många år som partiet går framåt.
M lyckades åter knipa andraplatsen efter 2014 fått se sig omsprungna av Miljöpartiet. M får 16,8 procent, vilket är en uppgång med cirka 3 procentenheter. Partiet får nu fyra istället för tre mandat.
– När vi började valrörelsen var det många som dömde ut oss. De sade att M inte hade en chans att komma igen i EU-valet. Partivänner, i kväll har vi tagit revansch, sade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé.
Centerpartiet gick fram näst mest jämfört med 2014. Partiet ökar 4,3 procentenheter till 10,8 procent och går från ett till två mandat.
– Nu kan vi göra dubbelt så mycket nytta i EU-parlamentet, sade Centerledaren Annie Lööf och noterade partiets bästa EU-val hittills.
"Alla emot oss"
Kristdemokraterna gjorde ett bra val och får 8,7 procent, en uppgång med nära 3 procentenheter. Därmed når partiet sitt mål att gå från ett till två mandat.
Men opinionsstödet för KD tycks ha avtagit den senaste veckan.
– Det har bitvis i denna valrörelse känts som att alla var emot oss. Men när trycket var som störst var det en annan kraft som bar oss: väljarnas, sade KD–ledaren Ebba Busch Thor.
Socialdemokraterna blev klart största parti med 23,6 procent, vilket var en tillbakagång med omkring en halv procentenhet jämfört med 2014.
– Vi har backat något, men vi behåller fem mandat och håller ställningarna. Vi hade hoppats på ett bättre resultat, men sett till den situation vi befinner oss i är det bra, sade statsministern och S-ledaren Stefan Löfven.
Miljöpartiet var 2014 näst största parti, men rasar nu ned till fjärde plats och får 11,4 procent. En tillbakagång med nära 4 procentenheter. Men det togs ändå emot som en stor framgång hos de gröna, eftersom de jämför med förra höstens svaga valresultat
– Alla gröna kämpar, det här är en sådan fantastisk arbetsseger. Jag älskar oss, utbrast MP:s förstanamn Alice Bah Kuhnke på valvakan.
MP förlorar två av fyra mandat, men kan hoppas på ett till när Storbritannien lämnar EU och Sverige tilldelas ytterligare ett mandat.
FI åkte ur
Hos Vänsterpartiet var man besvikna. De hade hoppats på en kraftig uppgång, men ser ut att få nöja sig med 6,7 procent, en uppgång med 0,5 procentenheter.
Sjöstedt pekade bland annat på medias rapportering om EU-parlamentarikern Malin Björks (V) ersättningar från EU-parlamentet och att det är gröna partier som brukar ha fördel i EU-val, eftersom klimatfrågor blir stora då.
Allra mest besvikna var man hos Feministiskt Initiativ, som backade mest. Partiet åker som väntat ur EU-parlamentet, och får bara 0,8 procent av rösterna.
(TT)