Mammabloggen: ”Kan själv” ger styrka och frihet
Med en inre styrka kan man känna sig på topp. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Barn lär sig, och de växer och blir starka av det. Även som vuxen mår man bra av att utmana sig genom att lära sig nytt, släppa föreställningar och komma igenom svårigheter.

Trots att flera av mina mer fotografiskt kunniga vänner under åren försökte hjälpa mig att släppa autoläget på kameran och istället styra själv, så kom jag aldrig hela vägen. Jag tror att det kändes för komplicerat för att jag skulle ha tålamod att lyssna, förstå och komma över tröskeln. Även om jag försökte några gånger så fastnade det inte och det kändes för svårt.

Man kan ta fina bilder i autoläge också. Så eftersom jag var mer intresserad av bildens komposition än det tekniska så lät jag det vara så.

Även om jag sedan blev bättre på att använda olika autolägen så kände jag med tiden mina begränsningar. Dagen kom då jag bestämde mig för att ta mig ur autoläget och en gång för alla lära mig att använda kameran själv. Det tog faktiskt inte lång tid att förstå och att prova mig fram innan jag kände att jag klarade det. Vilken frihetskänsla! Det kändes stort och kanske hängde det ihop med att jag länge haft idén att det skulle vara något svårt.

I känslan låg också det att själv kunna forma det jag vill, utan att lämna över till någon annan, i det här fallet en apparat. Det här liknar mycket i livet, där man har ett oberoende och en trygghet i att själv kunna ta hand om sin situation.

En känsla av styrka och trygghet

Barn lär sig mycket hela tiden och växer av det. Det ger dem en känsla av att de kan, en styrka och trygghet. Jag tror att den känslan hjälper en långt i livet. Som vuxna kan vi nog vara mer bekväma och utmanar oss därför inte lika ofta genom att lära oss nytt eller att ta oss igenom rädslor. Men det mår förstås även vi bra av.

Jag har många saker jag kan utmana mig i och många saker där jag har förmågan att åstadkomma det jag vill, och även saker som jag kommit igenom. Att ibland påminna mig om sådana saker ger mig större styrka att klara av det som är aktuellt just nu.

På samma sätt kan jag påminna barnen om känslan när de klarade något stort. När jag frågar 10-åringen om han kommer på några sådana tillfällen så ler han stort och berättar om när han lärde sig läsa, cykla och simma.

– Det var som att kunna flyga fram i vattnet!

Det var en fantastisk känsla och det hade han verkligen jobbat för. Jag tror också att ju mer man får jobba för något desto starkare blir känslan och styrkan i en.

Kraft att växa. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

När 12-åringen nyligen skulle ta sig till en ny adress gick hon fel och tappade bort sig. Först blev hon orolig, men sedan kom hon på att fråga någon efter en plats som hon visste låg nära. På det sättet hittade hon rätt och kom också i tid. Visst kan det vara jobbigt när det inte blir som man tänkt sig, men när man märker att man kan lösa det själv så växer man.

Lita på den inre rösten

Att kunna lita på sitt eget omdöme istället för att lämna över ansvaret totalt till människor som är experter på området, utan att de är experter på just mig eller mina barn är också viktigt. Då behöver man förstås kunna känna efter i sin kropp och kunna lyssna på sig själv. Det kan ingen göra åt mig, ändå kan det vara lätt att glömma att stanna upp och göra den där kollen inåt. Det här tränar jag på och det vill jag också att barnen lär sig.

Det är förstås olika för olika personer vad som är en utmaning, så att jämföra med andra är det ingen poäng med. Men man kan inspireras av andra som hittat mod att komma igenom något eller att lära sig något nytt.

Nyligen fick jag två erfarenheter som stärkte mig. En helg var jag ute i skogen med barnen och tältade. Det var första gången jag gjorde det själv och även om jag visste att det skulle fungera bra så kändes det bra att få uppleva det. Vid ett annat tillfälle inträffade något akut (inte allvarligt) och jag fick uppleva att jag kunde tänka klart, göra bra val och även tänka på andras bästa.

Så vad ska jag utmana mig med härnäst? Som jag antydde tidigare behöver jag stanna upp oftare och göra den där inåtkollen för att uppleva att jag kan lyssna på mig själv och komma igenom saker som känns jobbiga. Sedan behöver jag hjälpa 8-åringen att bli bättre i sin läsning. För det behövs det förstås att jag är klartänkt och kan prioritera rätt. För om jag går omkring i autoläge istället för att bestämma själv kan tiden försvinna till skärmar och sådant som egentligen inte är viktigt. Jag ser fram emot att vara med när 8-åringen får känna att mödan ger resultat.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.