loading

Lyxiga bärsmoothies. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Lyxiga bärsmoothies. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Mammabloggen: Kan man använda lyxiga bär hur som helst?

Eva Sagerfors

Vi har det bra som kan plocka så mycket bär att vi kan äta av dem året runt. Vissa bär har vi mer av, andra mindre av. De lyxigaste bären ligger i frysen och väntar på de lyxiga tillfällena. Frågan är vilka dessa lyxiga tillfällen är.

Vi har fortfarande bär kvar i frysen, mest svarta vinbär, men där finns också lite blåbär, jordgubbar, hallon och hjortron. De som vi inte brukar plocka så mycket av är ju lite lyxigare och används inte hur som helst. Barnen gör gärna olika bärsmoothies till mellanmål eller frukost, vilket ju är både nyttigt och otroligt gott.

Hjortronen är den verkliga dyrgripen. Vi plockar inte hjortron varje år och så är det ju ett lyxbär som hör till finaste nyårsmiddagen. Det händer också att vi bjuder på dem till ostkaka eller en fin pannacotta. Men eftersom det bara blir några enstaka gånger per år så ligger det alltid några påsar hjortron längst bak i frysen och andas rikedom.

Vårsolen skiner, det är eftermiddag och jag blir sugen på en bärsmoothie. Sonen vill också gärna ha, men ratar min idé om en ”röd drink”. Jag hade förstås tänkt använda av de svarta vinbären, som vi har mest av, och göra en fräsch och syrlig drink. Han föreslår jordgubb, hallon och blåbär, men jag säger att vi inte har så mycket av dem. Jag tycker att det vore en bättre idé att ta av de svarta vinbären. 

– Men hjortron då? Det finns i frysen. De där som vi plockade, säger han.

Han menar alltså de hjortron som ska sparas till fina bjudtillfällen. Men nej, säger jag och skrattar, man kan ju inte ha hjortron i en smoothie.

Jag minns den där fjällturen vi gjorde när vi helt oplanerat upptäckte att vår tältplats var ett sagolikt hjortronställe. Jag minns när ett av barnen upptäckte det första gula bäret som vi delade på, och hur vi sedan hittade fler och fler. Vi plockade kåsorna fulla, åt av dem till morgongröten, och sparade i påsar tills vi skulle gå ner till bilen igen. Vi plockade i kastrullerna också. Det var verkligen en upplevelse, en som jag aldrig hade kunnat planera lika bra själv. Jag är glad att barnen och vi alla fick vara med om det.

Hjortronlycka! Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Det mesta av den skörden har legat i frysen i ett par år nu. Jag funderar lite igen; kanske kan jag ändå prova att göra en lyxig smoothie, om jag väljer ingredienserna väl så att de lyfter hjortronsmaken utan att ta över. Men egentligen gör man inte så, och på en helt vanlig onsdagseftermiddag. Vi fnissar lite, jag och sonen, och så går jag in – jag har en plan.

Grunden i våra bärsmoothies brukar vara banan för sötman, havredryck, lite kokosmjölk för mättnaden och så gärna lite riven färsk ingefära som ger lite sting. Jag tänkte också att hjortronen skulle behöva lite förstärkning och lade därför till tahini (sesampasta) och lite syra i form av nyponpulver. Mycket vitaminer blir det.

Drinken får högsta betyg! Visserligen gör kärnorna den lite tuggig, men det är ju bra för matsmältningen att man inte bara häller i sig drinken. Smakbalansen blir också bra och så blir det ju extra lyxigt när man serverar den i höga glas. För även dessa är ju mer värda än att bara förvaras fram till nästa nyår.

För den som har hjorton kvar i frysen kommer här receptet.

Ingredienser till lyxig hjortronsmoothie. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Lyxig hjortronsmoothie

Det här behövs till 3 glas

2 dl hjortron

1 ½ banan

½ dl kokosmjölk

1 msk nyponpulver

1 tsk tahini

En liten bit ingefära

Havredryck eller mjölk

Gör så här

Hjortronen kan användas frysta. Blanda allt i en mixerburk med mått och späd upp till 6 dl med havredryck/mjölk. Mixa, häll upp i höga, fina glas och njut!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Lyxiga bärsmoothies. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Lyxiga bärsmoothies. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Mammabloggen: Kan man använda lyxiga bär hur som helst?

Eva Sagerfors

Vi har det bra som kan plocka så mycket bär att vi kan äta av dem året runt. Vissa bär har vi mer av, andra mindre av. De lyxigaste bären ligger i frysen och väntar på de lyxiga tillfällena. Frågan är vilka dessa lyxiga tillfällen är.

Vi har fortfarande bär kvar i frysen, mest svarta vinbär, men där finns också lite blåbär, jordgubbar, hallon och hjortron. De som vi inte brukar plocka så mycket av är ju lite lyxigare och används inte hur som helst. Barnen gör gärna olika bärsmoothies till mellanmål eller frukost, vilket ju är både nyttigt och otroligt gott.

Hjortronen är den verkliga dyrgripen. Vi plockar inte hjortron varje år och så är det ju ett lyxbär som hör till finaste nyårsmiddagen. Det händer också att vi bjuder på dem till ostkaka eller en fin pannacotta. Men eftersom det bara blir några enstaka gånger per år så ligger det alltid några påsar hjortron längst bak i frysen och andas rikedom.

Vårsolen skiner, det är eftermiddag och jag blir sugen på en bärsmoothie. Sonen vill också gärna ha, men ratar min idé om en ”röd drink”. Jag hade förstås tänkt använda av de svarta vinbären, som vi har mest av, och göra en fräsch och syrlig drink. Han föreslår jordgubb, hallon och blåbär, men jag säger att vi inte har så mycket av dem. Jag tycker att det vore en bättre idé att ta av de svarta vinbären. 

– Men hjortron då? Det finns i frysen. De där som vi plockade, säger han.

Han menar alltså de hjortron som ska sparas till fina bjudtillfällen. Men nej, säger jag och skrattar, man kan ju inte ha hjortron i en smoothie.

Jag minns den där fjällturen vi gjorde när vi helt oplanerat upptäckte att vår tältplats var ett sagolikt hjortronställe. Jag minns när ett av barnen upptäckte det första gula bäret som vi delade på, och hur vi sedan hittade fler och fler. Vi plockade kåsorna fulla, åt av dem till morgongröten, och sparade i påsar tills vi skulle gå ner till bilen igen. Vi plockade i kastrullerna också. Det var verkligen en upplevelse, en som jag aldrig hade kunnat planera lika bra själv. Jag är glad att barnen och vi alla fick vara med om det.

Hjortronlycka! Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Det mesta av den skörden har legat i frysen i ett par år nu. Jag funderar lite igen; kanske kan jag ändå prova att göra en lyxig smoothie, om jag väljer ingredienserna väl så att de lyfter hjortronsmaken utan att ta över. Men egentligen gör man inte så, och på en helt vanlig onsdagseftermiddag. Vi fnissar lite, jag och sonen, och så går jag in – jag har en plan.

Grunden i våra bärsmoothies brukar vara banan för sötman, havredryck, lite kokosmjölk för mättnaden och så gärna lite riven färsk ingefära som ger lite sting. Jag tänkte också att hjortronen skulle behöva lite förstärkning och lade därför till tahini (sesampasta) och lite syra i form av nyponpulver. Mycket vitaminer blir det.

Drinken får högsta betyg! Visserligen gör kärnorna den lite tuggig, men det är ju bra för matsmältningen att man inte bara häller i sig drinken. Smakbalansen blir också bra och så blir det ju extra lyxigt när man serverar den i höga glas. För även dessa är ju mer värda än att bara förvaras fram till nästa nyår.

För den som har hjorton kvar i frysen kommer här receptet.

Ingredienser till lyxig hjortronsmoothie. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Lyxig hjortronsmoothie

Det här behövs till 3 glas

2 dl hjortron

1 ½ banan

½ dl kokosmjölk

1 msk nyponpulver

1 tsk tahini

En liten bit ingefära

Havredryck eller mjölk

Gör så här

Hjortronen kan användas frysta. Blanda allt i en mixerburk med mått och späd upp till 6 dl med havredryck/mjölk. Mixa, häll upp i höga, fina glas och njut!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024