Att köpa lunch på resan för hela familjen kan kosta en mindre förmögenhet. Vi gör vår egen matsäck istället och vi gör det enkelt för oss. Vi blir också friare i vårt val av rastställe när vi är på långresa.
Varje år blir det några längre resor för att träffa släktingar och vänner. För en familj med flera barn kan det bli dyrt att ordna med mat på färden. Både i restaurangvagnen på tåget och på vägkrogarna kostar måltiderna en slant. Istället tar vi med oss maten vi ska äta på vägen. Det blir billigt, vi behöver inte köa eller trängas, vi får det vi vet att vi gillar och vi kan välja både ekologiskt och lagom saltad mat.
Under åren har vi provat oss fram med olika mat och barnens smaker varierar förstås med tiden. Det vi tar med oss går snabbt att göra iordning och är inte särskilt komplicerat.
Vi har hittat riktiga pärlor på våra resor, små sjöar och fina utsiktsplatser som ligger nära vägen utan att man märker av trafiken.
Vi packar maten i en kylväska med ett par frysklampar. Då håller det hela dagen och vi kan ställa eventuella rester i kylen när vi kommer fram utan att fundera på om maten är bra eller inte.
Åker man bil så blir det lättare att hitta rastställen när man inte är beroende av att där ska finnas en matservering. Vi har hittat riktiga pärlor på våra resor, små sjöar och fina utsiktsplatser som ligger nära vägen utan att man märker av trafiken.
Kommer vi dessutom ihåg att ta med vår gröna vaxduk med prickar på, så brukar den förhöja upplevelsen.
Våra favoriter
5. Pastasallad är enkelt att ta med. Antingen blandar man i förväg i tomma glasslådor, yoghurthinkar eller tomma glasburkar eller så tar man med kokt pasta och olika burkar med oliver, pesto, majs och lite rucola, kokt ägg kanske.
4. För några år sedan ”uppfann” vi quinoa-omeletten. Den är smidig att ha med på utflykter.
Har man barn som inte äter allt så gäller det att snappa upp vad de faktiskt gillar, utom det självklara som korv och köttbullar.
En sommardag för några år sedan skulle vi sitta ute och äta och jag hade ställt fram en kastrull med quinoa. Den ene sonen var några år gammal och han var nog rätt hungrig, för när jag ser åt hans håll har han börjat förse sig av quinoan – med träslev direkt ur kastrullen. För att mätta mer brukar jag hälla olja i den och det här tillsammans verkar han ha gillat!
Omeletten kom till någon gång när det blivit quinoa över och jag skulle laga något som barnen ville äta och skulle bli mätta av. Omelett vill de inte ha, men med quinoa i blir det som en paj som man kan skära i bitar och äta. Sedan kan man ha en sallad och plockgrönsaker till.
Så här gör vi:
Vi lagar extra quinoa till en måltid så att det blir över. Sedan blandar jag det med ägg, salt, peppar och en skvätt vatten, och steker till en omelett. Ovanpå blir det gott med till exempel färska tomater, soltorkade tomater och ost. Några persiljekvistar ovanpå blir pricken över i.
3. Paj är mättande och smidigt att ta med. Vi brukar göra dubbla pajer kvällen innan vi ska bort, då blir det inget extra jobb. Pajen kan man dela och lägga i en plastburk med lock. Locket blir sedan en tallrik för någon när vi äter.
Paj passar bra för barn som har olika smak. För ett av våra barn har det bara varit pajskalet som har varit intressant och det passar bra eftersom ett annat av barnen bara vill ha fyllningen.
På sidan om kan man ha till exempel morötter och körsbärstomater.
2. Stanna till på en vanlig mataffär. Köp med till exempel en förpackning köttbullar, potatissallad, körsbärstomater. Lägg det i en ciabatta.
Här är det bra att komma ihåg att ta med en kniv att skära brödet med, och gärna en rulle hushållspapper.
Nummer ett på vår lista, det som är mest populärt just nu, är kanske den allra enklaste matsäcken.
1. Snabbnudlar i burk. Det här gillar hela familjen just nu. En burk kostar från runt 10 kronor i affären. Det som behövs är en termos med hett vatten och en gaffel var.
Vill man piffa upp nudlarna kan man ha med en flaska med teriyaki-sås, eller lägga i lite matrester (istället för att kasta det där lilla överblivna när man ska åka bort några dagar).
Nudlarna brukar vara lite kryddade, men det kan bli väl salt när man kommer ner i botten på burken.
Att äta ur engångsförpackningar så här är förstås inte miljövänligt, men kanske är det inte hela världen om det händer ett par gånger på ett år. Man kan också se till att de hamnar i återvinningen efteråt.
Fikadags!
Vi har sparat smoothieflaskor som vi brukar hälla vår egen smoothie eller ”bärdrink” i och ta med på utflykter. Här har vi en mängd varianter med en bas av något eller flera av mjölk, grädde, havredryck eller kokosmjölk, beroende på hur mättande den ska vara.
Sedan har vi också i:
- Banan, kakao, kanske lite ingefära
- Banan, äpple, ingefära, lite citron, kanske avokado
- Banan, bär (färska eller ur frysen)
Mixa med en stav och häll på flaska. Det här är ett utmärkt sätt att ta tillvara på bruna äppelhalvor och väl mogna bananer.
Trevlig tur!